Domovina

Kako lako zaboravljamo pojedinačnu žrtvu koju je platio naš narod za neovisnu državu Hrvatsku.

Na današnji dan 2020. godine napustio nas je Davor Markobašić, hrvatski branitelj čiju su suprugu Ružicu koja je bila u šestom mjesecu trudnoće na monstruozan način ubili na Ovčari samo zato što je bila supruga hrvatskog branitelja.

Davor Markobašić bio je prvi Vukovarac koji je 1990. došao u Rakitje, u specijalnu policiju iz koje je poslije nastala Prva gardijska brigada. Bio je i prvi Vukovarac koji je u odori specijalne policije s hrvatskim državnim obilježjima došao na božićnu ponoćku u Vukovar 1990. Već tada agenture KOS-a evidentirale su ga i u ljeto sljedeće ratne 1991., u beogradskim Večernjim novostima naručile članak o njemu s najgnusnijim lažima: da je riječ o ZNG-ovcu koji srpskoj djeci reže prstiće i od toga radi ogrlice… – piše HKV.

Ti gnusni članci iz beogradskih tvornica laži kopirani su i dijeljeni četnicima koji su razarali Vukovar kako bi im podigli borbenu spremnost. Gotovo da nije bilo četnika koji nije čuo za Davora Markobašića, a sve radi huškačkog i lažnog članka.

O mučenju i smrti svoje supruge koja je postala simbol svih ubijenih majki, svjedočio je i sam Davor koji je preživio rat:

„Odveli su je najprije u vojarnu gdje su je nemilosrdno pretukli, a onda su je odveli na Ovčaru gdje su je trudnu i silovali, a nakon toga pucali su joj u trbuh, pa kada im ni to nije bilo dovoljno, onda su joj u vaginu stavili puščanu cijev da ubiju mojeg nerođenog sina. Potom su je bacili u masovnu grobnicu s ostalima. Mnogo godina kasnije kad je identificirana, nisam je mogao pokopati u Vukovaru nego sam je pokopao u Vinkovcima gdje i danas prebiva. Probajte zamisliti kako je danas živjeti s nakazama koji su takva nedjela činili. Svaki dan ih susrećem na ulici. Osjećam se kao progonjena i izbezumljena zvijer.”

Vukovar, 16.11.2021. – Ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar otkriven je spomenik “Ruža Hrvatska”.To je ujedno i mjesto spomena na sve trudnice i nerođenu djecu stradale u Domovinskom ratu.

29 godina poslije ubojstva supruge i nerođenog sina, Davor Markobašić je preminuo u 68. godini života. Ovaj hrvatski branitelj i bivši pripadnik Tigrova nikada nije dočekao pravdu za svoju suprugu i sina.

Kako lako zaboravljamo pojedinačnu žrtvu koju je platio naš narod za neovisnu državu Hrvatsku. O svakoj nevinoj žrtvi dužni smo svjedočiti istinu. Koliko ovakvih pojedinačnih primjera imamo o kojima medijski svijet ne samo u Hrvatskoj nego i izvan Hrvatske ne zna ništa. I mi se čudimo da se 30 godina nakon Domovinskog Obrambenog rata sukob na ovim prostorima još uvijek predstavlja kao građanski rat. Tužno i Zastrašujuće.
Počivaj u miru Božjem hrabri i napaćeni ratniče, neka ti milosrdni Bog bude nagrada.

Izvor:Željko Glasnović

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button