Svijet

Jedna od najvećih kineskih tvrtki na rubu bankrota. Mogla bi se dogoditi ogromna kriza

Ovaj tjedan donio je novi nastavak sage o kineskom nekretninskom divu Evergrandeu koji dugo balansira na rubu bankrota.

Agencija za kreditni rejting u četvrtak je snizila ocjenu Evergrandea i njegovih podružnica na “ograničeno neizvršenje obaveza”, što znači da tvrtka nije ispunila svoje financijske obveze.

Zadnjih nekoliko tjedana jedna od glavnih svjetskih ekonomskih tema bili su financijski problemi kineskog nekretninskog diva Evergrandea. U utorak je iz agencije za kreditni rejting Fitch objavljeno da je kompanija prestala vraćati dugove, tj. da je de facto bankrotirala. Isto se dogodilo i kompaniji Kaisa, još jednom nekretninskom divu iz Kine.

Izgledan bankrot

Agencija za kreditni rejting u četvrtak je snizila ocjenu Evergrandea i njegovih podružnica na “ograničeno neizvršenje obaveza”, što znači da tvrtka nije ispunila svoje financijske obveze. Fitch je rekao da smanjenje ocjene odražava nesposobnost tvrtki da plate kamate dospjele ranije ovog tjedna na dvije obveznice denominirane u dolarima. Plaćanja su dospjela prije mjesec dana, a rokovi počeka istekli su u ponedjeljak.

To znači da kompanija nije sposobna vraćati dugove, ali još nije službeno u procesu bankrota, likvidacije ili ostalih procedura koje bi zaustavile njeno poslovanje. Još se može dogoditi da vlasnici obveznica “prisile” kompaniju na nekakav oblik reorganizacije i podijele je na nekoliko manjih kompanija. Iako “manjih”, s obzirom na veličinu Evergrandea, znači da će od jednog diva nastati nekoliko manjih divova. 

Ukupna zaduženost se procjenjuje na 300 milijardi dolara, i više. 

Kina pred krizom

Kineske nekretninske kompanije su upale u problem nakon što je vlast u Pekingu uvela takozvane tri crvene linije koje nekretninski investitori moraju ispuniti da bi mogli nastaviti posuđivati novac. Istodobno su kineski financijski regulatori zatražili od lokalnih banaka da otežaju i produže procedure za odobravanje hipotekarnih kredita da pojedinačnim kupcima otežaju posuđivanje novca za kupnju nekretnina. Zbog otežavanja financiranja u nekretnine i posuđivanja i prije Evergrandea su propadale nekretninske kompanije u Kini. 

Iako se očekivalo da će kineska država uskočiti i spasiti bar Evergrande zbog njegove veličine i isprepletenosti s cijelim gospodarstvom, to se nije dogodilo. Guverner kineske centralne banke je poručio da je bankrot tržišni događaj i kao takav će biti tretiran. To daje naslutiti kako kineska država stvarno ne namjerava spašavati nekretninskog diva, eventualno raditi na sanaciji mogućih (i vjerojatnih) negativnih efekata te propasti, koji će se proširiti kroz gospodarstvo Kine. 

Kina je sigurno svjesna ogromnog rizika, koji se potencijalno može preliti na cijeli svijet i lančanom reakcijom dovesti do svjetske financijske krize baš u vrijeme kada se svijet polako oporavlja od ekonomskog pada zbog pandemije covida-19. Bankrot ovoliko velike kompanije će izazvati velike šokove u financijskom sustavu Kine, koji je ionako kaotičan sam po sebi. U Kini je razvijeno tzv. “bankarstvo iz sjene”, dio financijskog sektora koji je pod slabom ili nikakvom kontrolom regulatornih tijela, a samim time su i dugovi u njemu nepoznati. Ustvari u financijskom sektoru Kine vlada puno veći kaos nego što je to slučaj u EU ili čak SAD-u, pa nitko nije siguran kolika je stvarna zaduženost kompanija u Kini. 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button