DomovinaPovijest

DR. FRANJO TUĐMAN: VIZIONAR I DRŽAVNIK

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman preminuo je na današnji dan prije 22 godine.

Na današnji dan, 10.12. 1999. godine umro je prvi predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman. Preminuo je u Kliničkoj bolnici Dubrava u 23 sata i 15 minuta. Neposredni uzrok smrti bile su komplikacije izazvane unutarnjim krvarenjem, a Franjo Tuđman je kao bolesnik u istoj bolnici ležao već tijekom prethodnih četrdesetak dana. Naime, u bolnicu je primljen još 1. studenog te godine, nakon što mu je pozlilo poslije prisustvovanja službenoj ceremoniji na Medvedgradu povodom dana Svih Svetih.

Dr. Franjo Tuđman je utemeljitelj moderne hrvatske države, predsjednik države u najteže vrijeme ratne agresije. Njegove zasluge su nemjerljive, njegove ideje plemenite, one ostaju živjeti, premda postoje mnogi, i u njegovom HDZ-u, koji su izdali ideje dr. Franje Tuđmana.

Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću u Hrvatskom zagorju. Drugi svjetski rat provodi u partizanima. Nakon rata završava dvogodišnju vojnu akademiju. Promaknut je u čin generala, a 1961. napušta vojnu službu kako bi se, po vlastitoj izjavi, posvetio znanstvenom radu.

U Zagrebu Tuđman osniva Institut za historiju radničkog pokreta, kojemu je direktor i gdje je uzeo k sebi mladog Brunu Bušića, stječe doktorat, sudjeluje u društvenom i kulturnom životu Zagreba i Hrvatske.

Već do tog vremena poznat je po svojim povijesnim djelima, u to vrijeme revolucionarnim i vizionarskim: Rat protiv rata i Velike ideje i mali narodi. Poslije će napisati još niz radova o hrvatskoj povijesti, od kojih će neki doživjeti žestoke kritike.

Kad je 1972. godine počeo progon hrvatskih disidenata, tj. proljećara, Tuđman je proveo devet mjeseci u zatvoru, a u veljači 1981. osuđen je na tri godine zatvora i zabranu svakog javnog djelovanja u razdoblju od pet godina. Kada mu je 1987. godine vraćena putovnica, odlazi više puta u inozemstvo i svojim predavanjima među iseljenicima potiče stvaranje hrvatskoga nacionalnog pokreta.

Godine 1989. osniva HDZ – Hrvatsku demokratsku zajednicu i postaje njezinim predsjednikom. Nakon pobjede HDZ-a na prvim demokratskim izborima, Tuđman postaje predsjednik predsjedništva tada još Socijalističke Republike Hrvatske, a kasnije i predsjednik Hrvatske.

Golema je diplomatska, vojna i politička zasluga dr. Franje Tuđmana u Domovinskom ratu, u koji je Hrvatska ušla se izuzetno nepovoljnih pozicija u svakom pogledu: razoružana, napadnuta od vojske Jugoslavije, prepuna ‘velikosrba’ u policiji i tijelima vlasti, diplomatski nepostojeća, demonizirana u međunarodnim odnosima još od doba komunizma, ponižena i obespravljena.

Iskoristio je domoljubni zanos velikog dijela Hrvata, te je organizirao obranu Hrvatske, zatim ustroj slavne Hrvatske vojske i zapovjedio ono što je ostalo zapisano kao najsjajniji trenutak povijesti Hrvata – oslobodilačku akciju Oluja koja je proslavila hrvatskog vojnika i donijela mir u domovini.

Umire 10. prosinca 1999. godine, iscrpljen stalnim napadima i podmetanjima medija, oporbenih političara, pa i ljudi iz njegovog HDZ-a koje je on uzdignuo.

Premda su to mnogi pokušavali i pokušavaju, pa i danas iz HDZ-a, Tuđmanovo djelo slobodne i demokratske Hrvatske, dosanjane hrvatske države, ostalo je trajan spomenik liku i djelu velikana.

Čeličnom voljom i jasnom vizijom poveo je Hrvatski narod i uskrisio Hrvatsku državu. Bio je suočen sa sumnjama i podsmijehivanjem, i rijetki su mu davali šansu, ali njegovo državničko umijeće je sve sumnjivce demantiralo. Tuđman je izgradio našu današnju Hrvatsku, a naša je zadaća da je uredimo. Njegova odlučnost i mudrost, te napose istinsko domoljublje, treba nam biti inspiracija da se svaka nepravda može pobijediti.

Dr. Franjo Tuđman je utemeljitelj moderne hrvatske države, predsjednik države u najteže vrijeme ratne agresije. Njegove zasluge su nemjerljive, njegove ideje plemenite, one ostaju živjeti, premda postoje mnogi, i u njegovom HDZ-u, koji su izdali ideje dr. Franje Tuđmana.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Mi Portal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button