Zanimljivosti

Je li Ukrajina pomagala Hrvatskoj u Domovinskom ratu?

Koliko je Ukrajina pomagala Hrvatskoj u Domovinskom ratu?

Vjerujem da su mnogi neupućeni u ovo pitanje držali odnosno mislili kako nam je Ukrajina pomagala u Domovinskom ratu. Narodna poslovica kaže: Prijatelj se pozna u nevolji, slušajući Andreja Plenkovića, ministra Grlić Radmana i druge dužnosnike o starom i dugogodišnjem prijateljstvu Ukrajine i Hrvatske mnogi su logično izvukli zaključak da je Ukrajina pomagala Hrvatskoj u Domovinskom ratu.

Moja analiza pokazuje i dovodi do zaključka da Ukrajina nije pomagala Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Nisu nam ništa pomogli, dapače odbili su nam prodavati naoružanje i vojnu opremu zbog uvedenih sankcija embarga Hrvatskoj na nabavku naoružanja i vojne opreme koje je donijelo Vijeće sigurnosti UN-a. Naravno, veliki dio oružja iz Ukrajine je završio u Hrvatskoj ali to oružje je nabavljano od preprodavača a ne od ukrajinskih vlasti. Od Ukrajine smo dobili nešto malo humanitarne pomoći i ništa više.

Hrvatska se držala izrazito prijateljski prema Ukrajini. Nakon agresije Rusije na Ukrajinu ,Hrvatska je Ukrajini uputila vojnu pomoć za opremanje četiri pješačke brigade. Naoružanje i vojnu opremu odnosno zaštitnu opremu i pješačko naoružanje u vrijednosti 124 milijuna kuna(16,5 milijuna eura) strojnice i puškostrojnice s pripadajućim streljivom za četiri pješačke brigade.

Nažalost podaci Europola i Interpola pokazuju da su Ukrajinci dio te vojne pomoći prodali na crnom tržištu. Ništa novo, ako znamo da je povijest ilegalne trgovine oružjem duga i dokazana- sad je samo pitanje količina koje su završile na crnom tržištu.

Rusija je pomagala Hrvatskoj u Domovinskom ratu

Za razliku od Ukrajine, Rusija je pomagala Hrvatsku u Domovinskom ratu. Naoružali smo se nužnim naoružanjem i vojnom opremom zahvaljujući Rusiji.

Boris Jeljcin, ruski predsjednik u to vrijeme je odobrio i znao da se naoružava Hrvatska vojska. Zahvaljujući Rusiji naoružali smo se i opremili ratno zrakoplovstvo i dobili drugo vrijedno i ubojito vojno naoružanje.

Helikopteri Mi-24 ali i MiG-ovi, dopremani su ruskim zrakoplovima preko Mađarske u Hrvatsku kako bi se izbjegle međunarodni embargo na naoružavanje zemalja bivše Jugoslavije. Preko Zvonka Zubaka i njegove kompanije Winsley Finance Limited Hrvatska je iz Rusije nabavila 24 MIG-a 21, 17 transportnih helikoptera, 11 borbenih helikoptera MI-24, 100 protuoklopnih lansera Fagota, nekoliko tisuća raketa i bombi, nekoliko desetaka tisuća kalašnjikova i oko 30 milijuna metaka. Ono najvažnije, Rusi su imali vrlo pristojne cijene. MIG-ovi su stajali oko 700 tisuća dolara po komadu, leteće topovnjače MI-24 tada, a i sada najmoćniji vojni helikopter na svijetu, stajali su između 1,5 i 2 milijuna dolara po komadu, a kalašnjikovi su stizali po cijeni od po 134 dolara. Posao u koji je bio uključen Zubakov Winsley i koji je bio dogovoren i plaćan putem pokojnog ministra obrane Gojka Šuška, te RH Alana , koštao nas je nešto manje od 100 milijuna američkih dolara.

Jednako tako smo imali veliku pomoć od zadnjeg predsjednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačov koji je spriječio bombardiranje Zagreba 7.listopada 1991.

Toga dana su srbočetnički migovi raketirali Banske dvore, a imali su namjeru bombardirati Zagreb.

Budući da su SAD i Zapad zauzeli nefleksibilan stav prema Hrvatskoj te su, podržavajući cjelovitost Jugoslavije, smatrali da su sve akcije JNA legitimne, hrvatsko se vodstvo za pomoć tada obratilo Moskvi. Svjedok sam tih događaja da su pokojni Zdravko Tomac i tadašnji predsjednik Vlade Franjo Gregurić zvali Gorbačova da intervenira .Zahvaljujući, između ostalog, i našim operativnim akcijama i obraćanju Mihaila Gorbačova rukovodstvu Jugoslavije i JNA 7. listopada 1991. godine, s pozivom da se suzdrže od upotrebe sile, Zagreb je uspješno spašen od razaranja i ozbiljnih civilnih žrtava.

Koliko se Ukrajinaca borilo u Domovinskom ratu na strani Hrvatske vojske?

Moji podaci pokazuju da se jako malo Ukrajinaca u Domovinskom ratu borilo u redovima Hrvatske vojske.

Imali smo nešto oko 10 dragovoljaca koji su došli u Hrvatsku vojsku sa putovnicom tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Oni su za nas bili Rusi, tako smo ih zvali. Dodatna analiza pokazuje da su petorica sigurno bili Rusi, jedan je bio Latvijac, dva su bili Ukrajinci, za ostalu dvojicu nisam siguran jesu li bili Ukrajinci ili Rusi.

Veliki broj Ukrajinaca i Rusa se borio na strani agresora u Domovinskom ratu u redovima srbočetničkih i JNA hordi. Bilo ih je nekoliko stotina.

Eto, to je istina, to su činjenice koje dovoljno govore same za sebe i odgovaraju na pitanje je li Ukrajina pomagala Hrvatskoj u Domovinskom ratu?

Pero Kovačević

Ovaj tekst sam ponudio da Hrvati znaju istinu nedavne povijesti u Hrvatskoj. Ali to ne znači da mi Hrvati kršćani gledamo na ukrajinska stradanja kao što su oni gledali nas. Ne, mi kao Kristovi vjernici nikada ne uzvraćamo istom mjerom, pa bez obzira je li nama netko pomogao ili nas na vrijeme nije priznao. Stoga se radujmo da smo odmah pomogli narodu Ukrajine ne postupajući kao njihovo političko vodstvo u najtežim godinama za mladu hrvatsku Državu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button