Domovina

Javni upit Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo?

Nakon niza apsurdnih poteza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u kontekstu praćenja pandemije (npr. “tjedno” izvješće koje se objavljuje svaka 2 ili 3 tjedna, nepostojanost arhive izvješća, gomila kontinuiranih pravopisnih, gramatičkih i matematičkih pogrešaka, očito slabo poznavanje excela, itd.), HZJZ je, čini se, dotaknuo novo (manipulativno) dno. Prije svega, napomenut ćemo zaposlenicima HZJZ-a da internet, za razliku od njih, ima arhivu svega što se na njemu objavi (https://web.archive.org/), pa nije teško, primjerice, pratiti koliko su se HZJZ-ova izvješća mijenjala kroz vrijeme bez smisla i pravila, te na koliki ”ćumez” sve to skupa liči.

Kako se vidi na slici, u posljednjem su izvješću postoci na grafu hospitalizacija necijepljenih i cijepljenih iz nekog razloga zamijenjeni apsolutnim brojevima. Osnovnoškolska matematika će nam neovisno o toj promjeni omogućiti da utvrdimo da čak 58% hospitalizacija čine cijepljeni, no postavlja se pitanje zašto je ta promjena uopće napravljena, ako ne zbog vizualnog manipuliranja podacima (i razvodnjavanja porazne činjenice da cjepivo ne radi ono što su tvrdili da radi, te nas na temelju toga agresivno tjerali da cjepivo primimo).

Molimo vas, stoga, gospodo iz HZJZ-a, da sukladno zakonu o pravu na informacije objasnite zašto ste se na to odlučili. Nadalje, zamolili bismo i da omogućite građanima uvid u povijest izvješća jer jedino tako možemo smisleno pratiti službene brojeve u ovoj teškoj globalnoj zdravstvenoj krizi, kako ju i sami nazivate.

Iznimno nas, kao građane, smeta to što se nitko iz vašeg zavoda – koji funkcionira na našem novcu, pa nam posljedično kao minimum dugujete prenositi točne informacije – nije ispričao za pogrešne (lažne?) izjave vaše zaposlenice Marije Bubaš koja je početkom 2021. tvrdila kako sva cjepiva 100% štite od umiranja (https://vijesti.hrt.hr/…/bubas-cjepiva-protiv-covid-a-u…), pa bismo zamolili da i taj problem adresirate. Podsjećamo da je vaš voditelj službe za epidemiologiju Bernard Kaić prije par dana izjavio kako među preminulima od covida ima pola-pola cijepljenih i necijepljenih.

Na kraju molimo potvrdu/objašnjenje izjave istog gospodina kako RH nema jasno utvrđenu i provođenu metodologiju kojom preminule osobe svrstava u preminule od/s covidom (https://hr.n1info.com/…/kaic-neke-zemlje-ne-testiraju…/). Ako je to istina, nema te “mjere” koja može biti uvedena pod opravdanjem “spašavanja života” jer bez smislenog brojanja covid preminulih nikako ne možemo znati koliko su života (ako ikoji) mjere spasile, odnosno jesu li bile efikasne, te treba li ih ikad više uvoditi.

Našim čitateljima još jednom ukazujemo da se s našim temeljnim demokratskim slobodama vlast i njezine službe poigravaju bez ikakvih smislenih analiza, jasnih kriterija i službeno propisanih procedura, što u praksi znači da nam država potpuno arbitrarno (dakle, slijedeći neki svoj skriveni rezon, čemu svjedočimo posljednje 3 godine) sutra može odlučiti uvesti bilo koju mjeru, koliko god ona neefikasna, destruktivna i opasna bila, te oduzeti bilo koju slobodu, koliki god nas to udaljilo od demokracije. Puno nas već 3 godine sumnja da upravo tome svjedočimo, a navedenim potezima smo, ukoliko nam HZJZ svojim odgovorima ne ukaže da smo u krivu, za to dobili potvrdu.

Kada je britanska vlast tijekom Drugog svjetskog rata uvela mjere za sigurnost građana pod prijetnjom njemačkih zračnih napada – mjere su, između ostalog, uključivale obavezno gašenje svjetla ili spuštene rolete tijekom noći kako neprijateljski avioni ne bi imali jasne ciljeve za granatiranje – građani su istu vlast, usprkos pobjedi u ratu, na sljedećim izborima smijenili jer te sigurnosne mjere nisu bile dovoljno brzo (kada je opasnost prošla) ukinute, odnosno nije postojao jasan kriterij kada se pojedinačne slobode građanima moraju vratiti.

Radilo se, dakle, o neopisivo opasnijem društvenom razdoblju i o puno slabijim “mjerama”, a građani su svejedno nakon kraćeg vremena nego što je prošlo od početka pandemije rekli “dosta”.

Krajnje je vrijeme da i mi kažemo isto. Da sačuvamo slobodu. Za mirni otpor onima koji ruše temeljne slobode čovjeka i donose zakone protivne zdravom razumu.

Izvor:Sapere Aude

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button