Magazin

Izvanredan iskorak znanstvenika: Uspjeli paraliziranim miševima vratiti mogućnost kretanja

Ovo bi se otkriće moglo koristiti i za liječenje oštećenja nastalih moždanim udarom ili bolestima poput Parkinsona ili Alzheimera.

Znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern razvili su novu terapiju koja bi mogla pomoći u liječenju paralize i čak pomoći u popravljanju oštećenog tkiva koje je nastalo ozlijedom leđne moždine.

U studiji koju su objavili u časopisu Science, opisali su kako su pomoću samo jedne injekcije u tkivo koje okružuje leđnu moždinu paraliziranih miševa, uspjeli omogućiti životinji da nakon četiri tjedna ponovno prohoda.

Ubrizgavanje posebne tekućine u tkivo oko leđne moždine (Foto: Mark Seniw/ University Northwestern)

Slanjem bioaktivnih signala koji potiču stanice na obnovu i popravak, ova revolucionarna terapija mogla bi promijeniti način na koji se liječe ozbiljne ozljede leđne moždine.

Kako ističu autori studije, nakon što terapija odradi svoje, materijali se raspadaju u nutrijente za stanice u roku od 12 tjedana i potom u potpunosti nestaju iz tijela bez ikakvih nuspojava. Ovo je ujedno prva studija u kojoj su znanstvenici kontrolirali ukupno kretanje molekula kroz promjene u kemijskoj strukturi kako bi povećali terapijsku učinkovitost.

Naše se istraživanje fokusiralo na pronalazak teračije koja može spriječiti pojedince da ostanu paralizirani nakon nesreće ili ozljede, istaknuo je voditelj studije, Samuel I. StuppDesetljećima je upravo to bilo glavni izazov znanstvenicima jer naš središnji živčani sustav nema značajnije mogućnosti oporavka nakon ozlijede ili pojave degenerativne bolesti, istaknuo je Stupp te dodao kako će od FDA zatražiti odobrenje za primjenu ove terapije na ljudima.

Naglasio je kako trenutno nema terapije koja bi mogla potaknuti obnovu leđne moždine pa je upravo to bio motiv za njegovo istraživanje.

Kako je pojasnio, “tajna” je u upravljanju kretanjem molekula, kako bi one mogle pronaći i usmjeriti stanične receptore koji su stalno u pokretu. Terapija koju je osmislio s kolegama podrazumijeva ubrizgavanje tekućine, koja se pretvara u gel sastavljen od kompleksne mreže nanovlakana koji imitiraju kompleksnu mrežu sastavljenu od cijelog niza multidomenskih makromolekula organiziranih u obliku stanica ili tkiva. Stvaranjem odgovarajuće mrežne strukture i imitiranjem kretanja bioloških molekulta te uključivanjem signala za receptore, sintetički materijal može komunicirati sa stanicama.

Receptori u neuronima i drugim stanicama stalno se kreću. Ključna inovacija našeg istraživanja, koja do sad nikad nije bila postignuta, je kontroliranje ukupnog kretanja više od 100 tisuća molekula koje se nalaze u našim nanovlaknima. Pokretanjem tih molekula, “plesom” ili čak privremenim “skokom” izvan tih struktura, uspjeli smo ih učinkovitije povezati s receptorima, pojasnio je Stupp.

Iako su Stupp i njegov tim dokazali da je moguće zaliječiti leđnu moždinu, primjena ove nove terapije mogla biti biti i puno šira.

Tkiva koja smo uspješno regenerirali su slična onima u mozgu koja su oštećena moždanim udarom ili neurodegenerativnim bolestima kao što su ALS, Parkinson ili Alzheimer. Osim toga, naše otkriće o kontroliranju kretanja molekula kako bi se pojačali stanični signali, moglo bi se primijeniti i u drugim terapijama, naglasio je Stupp.

Izvor: University Northwestern / https://zimo.dnevnik.hr/clanak/revolucionarna-inovacija-znanstvenika-jednom-injekcijom-uspjeli-paraliziranim-misevima-vratiti-mogucnost-kretanja—683837.html

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button