Izbor uredništva

Video: Igrokaz se nastavlja. Izetbegović ne želi razgovorati samo s HDZ-om BiH o Izbornom zakonu

Čelnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović poručio je kako više neće pregovarati samo s HDZ-om BiH nakon godinu dana od potpisa mostarskog sporazuma kojim je bilo predviđeno da dvije vodeće nacionalne stranke usuglase prijedloge o izmjenama Izbornog zakona, što se nije do sada dogodilo

U pismu kojega je uputio predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, Izetbegović je ocijenio kako je ‘iscrpljen pregovarački format’.

“SDA iskazuje punu spremnost nastaviti razgovore o izmjenama izbornog zakonodavstva, ali ne u dosadašnjem, već isključivo u formatu koji bi okupio predstavnike svih parlamentarnih stranaka, a u savjetodavnom kapacitetu domaće i strane pravne eksperte“, stoji u pismu.

Izetbegović i Čović obmanjuju javnost iz udobnosti svojih fotelja

Risultato immagine per bakir izetbegović karikatura

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali su uz nazočnost vodećih američkih i europskih diplomata 17. lipnja prošle godine dva politička sporazuma kojim su se obvezali na postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona te održavanje izbora u Mostaru. Taj potpis očito ništa ne znači i samo je mrtvo slovo na papiru.

Izbori u tome gradu su održani, ali nije postignut napredak oko izmjene izbornog zakonodavstva sukladno presudama Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojima se traži otklanjanje diskriminacije prema manjinama, dok se odlukom Ustavnog suda BiH traži sprječavanje preglasavanja brojnijih naroda i osiguranje legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Izetbegović je u pismu pojasnio kako je kroz presude ‘potrebno sačuvati i unaprijediti osjetljivi balans građanskog i etničkog na kojem je baziran Ustav BiH’.

Pritom je čelnik vodeće bošnjačke stranke zatražio da se promijeni uloga gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda koji bi odlučivao samo o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa, a ne o svim zakonima o kojima odlučuje donji dom u kojemu su Bošnjaci apsolutna većina.

U dostavljenome pismu Izetbegović je naveo i kako bošnjačkoj strani nisu prihvatljivi prijedlozi o izbornoj reformi koje su ranije dostavili iz HDZ BiH.

U pregovorima između Čovića i Izetbegovića posljednjih godinu dana posredovali su američki veleposlanik u BiH Eric Gordon Nelson i posebni predstavnik EU u BiH Johann Sattler. Čović je upozoravao u više navrata kako bošnjački političari izbjegavaju razgovore i postizanje bilo kakvog dogovora o izbornoj reformi. 

Opći izbori u BiH trebali bi se održati u jesen sljedeće godine, no na njima po sadašnjem stanju ne bi se ponovno mogli kandidirati predstavnici manjina za vodeće pozicije u državi poput Predsjedništva BiH i Doma naroda, dok pak u Izbornom zakonu BiH nije precizirano kako bi se birali izaslanici za Dom naroda entiteta Federacije BiH.

Kako su objavili mediji bliski SDA, nedavno je voditelj Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler izjavio kako se izbori ipak neće održati ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon.

Ovakvim tempom izborni zakon će biti promijenjen u idućem stoljeću. Možemo samo zaključiti da je BiH država “slučaj” kakve nema nigdje na svijetu o čemu najbolje govori i video prilog koji možete pogledati u nastavku.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button