Domovina

BIVŠI MINISTAR DOBROVIĆ: “Novi sustav u Zagrebu će izazvati kaos”

“Bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, zastupnik Domovinskog pokreta u Zagrebačkoj gradskoj skupštini, smatra da će novi sustav prikupljanja otpada u Zagrebu izazvati kaos”- piše HRT.

“Bojim se da hoće izazvati kaos. Nisam zagovornik kaosa, ja sam na strani onih građana koji misle da će sustav ići u smjeru uređivanja i zelene tranzicije odnosno pojačanog odvojenog prikupljanja. Te vrećice nas na to tjeraju, međutim cjelovitost, odnosno kamo ćemo s prikupljenim materijalom. Ako se to građani ne pitaju, gradske vlasti svakako bi trebale, a odgovor na to pitanje je loš. Ne vidim da su gradske vlasti, iako se o tome pričalo, napravile išta po tom pitanju. Ako ovaj model i poluči uspjeh pitanje je kamo s tim prikupljenim materijalom, ustvrdio je Dobrović.”

“Mirela Holly, također bivša ministrica zaštite okoliša i zagovornica zelenih politika ispred SDP-a, tvrdi kako u Zagrebu uopće ne postoji model gospodarenja otpadom jer ne postoji infrastruktura u kojoj bi mi mogli gospodariti sa svim frakcijama otpada.”- piše HRT.

“Zagreb nema kompostanu zato što se nije mogla dogovoriti lokacija za nju. Kada je ideja bila da se izradi u Brezovici digla se revolucija od strane tamošnjeg stanovništva. Zatim se to pokušalo i na nekim drugim lokacijama, ali građani su i tamo reagirali na isti način, nitko ne želi imati smeće u svom dvorištu. Međutim, otpad se mora zbrinjavati, određeni dio otpada se mora zbrinjavati, s većinom se mora gospodariti. Međutim, ovo što je sad stupilo na snagu nije novi model gospodarenja otpadom, to je samo novi model naplate odvoza otpada. Budimo realni, u Zagrebu uopće nemamo model gospodarenja otpadom jer ne postoji infrastruktura u kojoj bi mi mogli gospodariti sa svim frakcijama otpada, ističe Holy dodavši da to nije samo problem gradskih vlasti već da niti država nije osigurala potrebnu infrastrukturu.”

“Država mora napraviti trenutnu sliku stanja, vidjeti s kojom infrastrukturom za obradu otpada u Hrvatskoj raspolažemo i onda se treba, vrlo ciljano, na različitim lokacijama izgraditi potrebnu infrastrukturu, poručila je.

“Inzistira se na stavljanju na snagu ove odluke tako da se neće postići ono što je potrebno. Sad se spominju redari i kazne, nevjerojatno je da se ide s negativnim pristupom prema građanima. Ono što bi donio novi sustav, dobro pripremljen i organiziran, je boljitak za sve. Kad građani shvate da je nešto dobro za njih, a preduvjet za to je da model bude cjelovit, onda će oni to prihvatiti” istaknuo je Dobrović.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button