Domovina

Lauc:Nažalost, s novim odlukama Stožera napuštamo klub razumnih zemalja

Znanstvenik Gordan Lauc ponovno je na društvenim mrežama kritizirao nove mjere koje je uveo stožer:

”98% svih preminulih od i sa COVID-19 u Hrvatskoj bilo je starije od 50 godina, dakle cijepljenje apsolutno svih mlađih od 50 godina (kao i bilo koje druge mjere usmjerene na tu populaciju) može umanjiti konačan broj umrlih za najviše 2%. No COVID-19 je već preboljelo više od polovine populacije, dakle efekt cijepljenja može biti najviše 1%. A cjepiva nisu 100% učinkovita, dakle manje od 1%.

Osim toga, velika većina preminulih koji su bili mlađi od 50 godina nisu bili zdravi. Temeljna logika i pučkoškolska matematika pokazuju da cijepljenje svih zdravih koji su mlađi od 50 godina na broj preminulih može utjecati s najviše oko 0,5% (vjerojatno i dosta manje). Je li tih 0,5% razlike u broju preminulih vrijedno svog ovog kaosa? Samo prvi tjedan testiranja necijepljenih u javnom sektoru koštat će nas oko 40 milijuna kuna.

Kad bismo ih pametno uložili, tih 40 milijuna kuna moglo bi spasiti više života mladih i zdravih nego što ih teorijski može ubiti COVID-19. A to je samo prvi tjedan…Do nedavno je naš pristup pandemiji bio jedan od najrazumnijih u Europi. Nakon ovih zadnjih odluka nažalost napuštamo klub razumnih zemalja…

P.S.U konačnici ćemo se svi zaraziti. Nema načina da to spriječimo. “Mjere”, kako nametnute, tako i osobni oprez, samo mogu trenutak zaraze odgoditi nekoliko tjedana, ili mjeseci. Jedini način za umanjenje osobnog rizika teškog oblika bolesti je cijepljenje. Za sve starije i one narušenog zdravlja to je iznimno važno.” naveo je Lauc.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button