Domovina

Zeko u šeširu – u korist i za račun HDZ-a i Plenkovića

HDZ i Plenković čestitaju Zekanoviću! Rasplet je to događaja od prošloga tjedna kada je premijer Andrej Plenković pohvalio Hrvoja Zekanovića na njegovom govoru u Saboru o cijepljenju, te rekao da se Zekanović sada iskupio što je s HDZ-om bio na izbornoj listi prije pet i pol godina.

Zekanović je bio dobar, moram priznati da mi je sada drago što je bio s nama na listi, sad se iskupio“, izjavio je HDZ-ov čelnik i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković prošli tjedan osvrnuvši se na govor Hrvoja Zekanovića u četvrtak u Saboru tijekom kojega je prozvao zastupnike stranaka s desne strane političkog spektra da su odgovorni za visoku smrtnost od COVID-a jer su izbjegavali jasno pozvati građane na cijepljenje. Zekanović ih je prozvao odgovornima za broj zaraženih i umrlih od posljedica zaraze koronavirusom, donosi narod hr.

Zekanovićev tajming – referendumske inicijative i Most

Zeko u šeširu – u korist i za račun HDZ-a i Plenkovića
www.crodex.net
Foto: Večernji list

Krešimir Miletić, diplomirani socijalni radnik, otac petero djece, poznati aktivist i jedan od koordinatora GI Narod odlučuje podsjetio je na jedan važan kriterij koji nam može pomoći u razumijevanju Zekanovićeve potrebe da javno, na dramatičan način – iznese i svoj stav o ovoj temi. Taj kriterij je – tajming.

“Naime, Zekanović je slobodu mišljenja i govora odlučio prakticirati upravo na sredini prikupljanja potpisa referendumske inicijative ‘Dosta je’ i ‘Odlučimo zajedno’ koju je pokrenuo Most s ciljem ukidanja stožerokracije i samovolje koju HDZ provodi preko Stožera, zaobilazeći bilo kakvu suvislu javnu raspravu, Hrvatski sabor i dvotrećinsku većinu pri odlučivanju o ograničavanju temeljnih prava i sloboda.

Nekome tko nije upućen u vremensku lentu i cjelokupni politički opus Hrvoja Zekanovića, ovo bi se moglo učiniti kao slučajnost”, ističe Miletić i podsjeća na kronologiju političkog djelovanja Hrvoja Zekanovića i njegovog stranačkog kolege Ladislava Ilčića (Hrast/Hrvatski suverenisti), te njihovih aktivnosti kojima se opstruirala referendumska inicijativa “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”.

Ruganje Mostu

Miletić dalje podsjeća na Zekanovićevo ruganje u sabornici Miri Bulju i Mostu, jer ih je Plenković izbacio iz Vlade. “Tamo se već jasno deklarirao kao čovjek Andreja Plenkovića”, navodi.

Opstrukcija GI Narod odlučuje

Početkom 2018. Udruga U ime obitelji pozvala je volontere na prijavljivanje za novo referendumsko izjašnjavanje o promjeni izbornog sustava. Nakon Plenkovićevog izglasavanja Istanbulske konvencije, suprotno jasnom protivljenju biračkog tijela i dobrog dijela zastupnika HDZ-a – GI za promjenu izbornog sustava nazvana je Narod odlučuje.

“Iako je na splitskoj rivi tijekom održavanja velikog prosvjednog skupa protiv IK na bini već bio istaknut logotip inicijative Narod odlučuje i u pozadini su već krenule intenzivne pripreme, Hrast je ponovno ‘slučajno’ odabrao organizirati paralelnu referendumsku inicijativu za “derafitikaciju Istanbulske”, otežavajući prikupljanje potpisa za promjenu izbornog sustava, opet – dijeleći na taj način snagu već organiziranih volontera na terenu”, podsjeća Miletić.

“HDZ je na kraju mogao odahnuti. Jer je umjesto 600-700 tisuća potpisa za 2 pitanja o promjeni izbornog sustava koji bi osigurali referendum prikupljeno je oko 400 000 potpisa za svako od pitanja GI Narod odlučuje”, istaknuo je Miletić i dodao – “Sve ono što danas gledamo, a vezano je uz Milorada Pupovca, bilo bi spriječeno ovim referendumom. No nije. Radi uspješne sabotaže referenduma – po drugi put“.

Miniranje referendumske inicijative ‘Zaštitimo hrvatsku kunu’

Smatra da su Suverenisti sami minirali referendumsku inicijativu ‘Zaštitimo hrvatsku kunu’ jer su u ovaj pothvat krenuli samostalno, bez okupljanja šire potpore.

Korisna kontrolirana ‘desnica’

Miletić ocjenjuje da Zekanović i Ladislav Ilčić (na polovici mandata u EP-u) nemaju šanse bez HDZ-a prijeći izborni prag.

“Slijedom navedenog, ovaj najnoviji istup Hrvoja Zekanovića vidim kao logičan i vjerodostojan nastavak njegovog djelovanja u korist i za račun HDZ-a. On jako dobro zna, kao i Ladislav Ilčić, da samostalno nemaju snagu prelaska izbornog praga na parlamentarnim izborima ili EU izborima”, ističe Miletić i zaključuje da “Plenkoviću trebaju ovakvi kao Zekanović da glume desnicu, strogo kontroliranu desnicu koju mogu aktivirati kad god je potrebno zauzeti dio prostora u kojem je moguće okupljanje zdravih političkih snaga izvan kontrole HDZ-a”.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button