Povijest

HVO u obrani Sarajeva 1992.-1993

Šira javnost je nedovoljno informirana o događajima u Sarajevu za vrijeme rata, a i ono što je prezentirano u sredstvima informiranja dosta je iskrivljeno prikazano.
Za vrijeme djelovanja HVO-a u Sarajevu poginulo preko 100 pripadnika HVO-a, a 350 ih je ranjeno.

Hrvatsko vijeće obrane Sarajevo osnovano je 1992. kao političko i vojno uporište hrvatskog naroda u Sarajevu, a prva vojna zaokružena formacija (HVO brigada Kralj Tvrtko) formirana je 5. prosinca 1992.
Sarajevski HVO bio je povezan s ostatkom HVO-a tadašnje Herceg-Bosne. Krajem 1992. i početkom 1993. zahlađuju bošnjačko-hrvatski odnosi i dolazi do krvavog sukoba, a u studenom 1993. prisilno se ukida HVO Sarajevo te se formira Hrvatska brigada Kralj Tvrtko, prisilno u sastavu I. korpusa Armije BiH.Hrvatsko vijeće obrane (HVO) Sarajevo bilo je pod sustavnim pritiskom muslimanskih tijela vlasti od sredine 1992. što je međusobni rat samo zaoštrio.

Brigada HVO-a Kralj Tvrtko označena je nepoćudnom od muslimanskog ratnog i političkog vrha u Sarajevu koji je krenuo u otvoreni rat prema toj brigadi i općenito HVO-u grada Sarajeva.
HVO Sarajevo je, u rujnu 1992., bio jedina multietnička vojska jer su u njegov sastav pristupili, pored Hrvata, i Srbi i Muslimani.
U Sarajevu je 29.5.1992. utemeljena brigada Kralj Tvrtko u sastavu HVO-a, a službeno ju je potvrdio 5. prosinca 1992. Mate Boban, predsjednik HZ HB. Brigada je u svom sastavu imala stožer i četiri bojne.U veljači 1992., brojila 1650 vojnika. Prema nekim izvorima, brigada je u srpnju 1993. brojila 2404 vojnika, od toga 75 posto Hrvata, 12 posto Muslimana-Bošnjaka, osam posto Srba i pet posto ostalih.

SARAJEVO 6.11.1993. NASILNO GAŠENJE HVO-A

Napad Armije BiH i MUP-a BiH na sarajevski HVO, u čijem sastavu je bila brigada Kralj Tvrtko do kojeg je došlo 6. studenog je izvršen na temelju zaključka tzv. Predsjedništva BiH o transformaciji HVO-a i njegovom uključivanju u postrojbe Armije BiH, čime je sarajevski HVO prestao postojati.
Brigada Kralj Tvrtko preimenovana je u 142. hrvatsku brdsku brigadu Kralj Tvrtko u sastavu I. korpusa Armije BiH.

Na taj način, ratni vođa Muslimana-Bošnjaka Alija Izetbegović je destabilizirao vojno vodstvo Hrvata u Sarajevu i njihovo političko vodstvo podredio svojim ratnim ciljevima.
Ne trebamo i ne smijemo dopustiti da se zaboravi i negira kako su Hrvati Sarajeva organizirani kroz Hrvatsko vijeće obrane i kroz brigadu ‘Kralj Tvrtko’ branili Sarajevo!

Unatoč toj velikoj žrtvi još uvijek, nije izgrađeno spomen-obilježje poginulim pripadnicima HVO-a Sarajevo, kako bi članovi njihovih obitelji, njihove kolege branitelji i prijatelji mogli na dostojanstven način položiti vijence, upaliti svijeće, odati im počast.

Branili svoj grad…Misleći da je svoj. Napadnuti od jednog krvnika, stavljajući se na strani od kasnijeg još većeg krvnika. To je sudbina brigade.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button