Kultura

Haški krivolov ili kako je izvrnuta pravda

Moramo širiti Istinu, zbog budućnosti i hrvatske povijesti!

Haški krivolov, značajna knjiga pokojnog Miroslava Tudjmana, ove godine se pojavila na engleskom jeziku!

Mi moramo širiti vijest o tome i o sramoti koja se zove Haški sud!

Evo kako je Miroslav Tuđman pisao u jednom dijelu u uvodu knjige:
„Ovo je priča o Haškome tribunalu, tužiteljima i sucima koji su u predmetu IT-04-74 osudili Bosnu i Hercegovinu da kao propala država živi na respiratoru. Priča je haški rašomon u kojem je tužitelj zatajio ključne činjenice, njegovi svjedoci nisu svjedočiti istinu, a suci nisu prihvatili ključne dokaze obrane. Takav igrokaz u procesu IT-04-74 najavljen je 5 godina prije početka suđenja šestorici hrvatskih dužnosnika i generala koje je trajalo 13 godina (2004.-2017.).
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte trojici je američkih veleposlanika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine osobno obznanila „da se službeni pristup njene kancelarije temelji na stavu da su svi ratni lideri svih strana krivi za ratne zločine, a da zatim razmatra koji su to određeni zločini i kako da dokaže njihovu krivicu“. No, iako je tek trebala pronaći za koje su ratne zločine hrvatski ratni lideri krivi, Carla del Ponte je spoznala razliku između Srba i Hrvata: „Srbi su kopilad … ali Hrvati su podmukla kopilad“.

Uvjerena u svoju misiju ona je i prije završetka suđenja „ratnim liderima“ objasnila akademskoj zajednici i međunarodnoj javnosti da će se povijest jugoistoka Europe pisati prema presudama Haškoga tribunala…….“
A malo o samoj knjizi, (na slici na engleskom jeziku). Obavezno podijeliti sa svima informacije o knjizi, pogotovo onima koji žive na područjima gdje se govori engleski! Moramo širiti Istinu, zbog budućnosti i hrvatske povijesti!
“Krivolov u Haagu” značajna je knjiga pokojnog Miroslava Tuđmana koja na razložan i studiozan način podrobno opisuje metodologiju, št ju je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju primijenio u procesu Prlić i ostali«, odnosno u slučaju hrvatske šestorke« iz Herceg-Bosne.

Tuđman je bio sveučilišni profesor informacijskih znanosti, osnivač i voditelj prve hrvatske obavještajne agencije (1993. – 1998.).

Preminuo je u siječnju 2021. godine kao aktualni zastupnik u Hrvatskom saboru. Služio je Hrvatskoj od samog početka njezine državotvorne neovisnosti, pa do kraja svoga života. Bio je usko uključen u sva glavna politička pitanja, od kojih je jedna bila suradnja Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).
U ovoj davno zakašnjeloj analizi unutarnjeg djelovanja ICTY-a, Tuđman intrigantno i detaljno secira mnoge načine na koje je izvrnuta pravda, koristeći se primjerom slučaja Prlić i suradnici, koji u konačnici dovodi do tragičnog samoubojstva cijanidom jednoga od optuženika, generala Slobodana Praljaka.

“Suci, Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu!” posljednje su riječi haškog optuženika na otvorenom sudu 29. studenog 2017. godine.

“Krivolov u Haagu” knjiga je koja pruža njemu i ostalim optuženicima obranu koju im je Tribunal nepravedno uskratio.Sve činjenice istaknute u ovoj važnoj knjizi, dovode do neminovnog zaključkakako se u procesu flPrliĘ i ostali« nije sudilo pojedincima za konkretna ratna (ne)djela, nego se sudilo Republici Hrvatskoj, na temelju potpuno proizvoljno osmišljenog koncepta tzv. udrućenog zločinaËkog poduhvata. To je ujedno i jedna od glavnih teza knjige prof. Tuđmana koji je nizom dokumenata, argumenata i činjenica nastojao ukazati na svu problematiËnost tvrdnji žalbenoga vijeća, koje ne počivaju na čvrstim osnovama.

Prof.Davor Derenčinović istaknuo je u svojoj recenziji kako autor upozorava da se optužnica i presuda ne zasnivaju na materijalnim činjenicama, nego na interpretacijama pisanih dokumenata, na iskazima svjedoka koji nisu neposredni sudionici odre˙enih zbivanja nego njihovi tumači,na ekspertizama i svjedocima teorije urote«. Upravo su te spoznaje ključne za razumijevanje niza nedorečenosti i kontradiktornosti u presudi, a nužno je uzeti u obzir i političke implikacije koje su dovele do drakonskih kazni i nepovoljnog krajnjeg ishoda ovoga procesa.

Haški krivolov — analiza dokaza o ciljevima zajedničkoga zločinačkog pothvata u predmetu IT-04-74, autora prof. Miroslava Tuđmana, predstavlja izniman doprinos u istraživanju tematike rata u Bosni i Hercegovini te rada Haškog suda, i zasigurno će biti poticaj drugim povjesničarima i analitičarima za daljnje izučavanje ovoga važnog i zanimljivog područja.

„Poaching in the Hague“ se može naručiti na web stranici Amazon, ovisno u kojoj zemlji živite, u tiskanom i elektroničkom izdanju.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button