DomovinaZanimljivosti

Raspudić : Plenković je doživio politički debakl

Nezavisni zastupnik iz kluba Mosta Nino Raspudić u Newsroomu je komentirao današnje glasanje u Saboru o obuci ukrajinskih vojnika. Odluka o obuci nije prošla. Za izglasavanje odluke o toj misiji bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 glas saborskih zastupnika. Glasalo je ukupno 107 zastupnika, odluku je podržalo 97 njih, a protiv je bilo 10 zastupnika.

“Plenković nas uvjerava da smo imali priliku glasati jesmo li za Putinovu diktaturu ili Ukrajinu, jesmo li moralni ili ne. To je pravljenje idiotima saborskih zastupnika i građana. U Saboru smo dobili nešto neustavno. Pogledajte Ustav i članak 7, izričito se govori o obuci stranih vojnika na teritoriju Hrvatske u sklopu međunarodnih ugovora”, rekao je Nino Raspudić i dodao:

“Grlić Radman se nalupetao i naobećao, Plenković se našao u problemu koji je odlučio riješiti silovanjem Ustava. Doživio je težak politički debakl, drago mi je da se to dogodilo.”

Ističe da su oni potporu Ukrajini jasno iskazali: “Mi smo za potporu Ukrajini glasali o deklaraciji na proljeće, ovdje se radilo o poštivanju Ustava. Zabrljali su u startu. Degutantno je bilo slušati u Saboru ove koji su protiv, isti su koji bi glasali protiv slobodne Hrvatske. Odurno je što se sve moglo čuti u Saboru.”

Ne smatra da je Sabor talac loših odnosa predsjednika Republike i predsjednika Vlade: “Ovo nije što trebalo tražiti u Saboru. Talac njihovih loših odnosa je problem veleposlanika, vojska i sigurnosni aparat, a Sabor je iznad svega.”

Most nije sudjelovao ni u raspravi na ovu temu “jer je protuustavno gurnuta u Sabor”, rekao je Raspudić. Prokomentirao je i pitanje da ovo nije bilo glasanje o pomoći Ukrajini, nego izjašnjavanje o Vladi:

“Ne mora meni Plenković govoriti o čemu glasam, neka se sabere i odluči. Odlučivali smo o prijedlogu koji je došao. Kad smo ustanovili da je to protuustavno, jasno smo zauzeli stajalište i glasali smo za sve točke osim za ovu. Bit je bila spašavanje vojnika Plenkovića i narednika Radmana koji se neovlašteno istrčao u Bruxellesu. Dopuštam da je to netko doživio drugačije.”

O eventualnoj međunarodnoj šteti zbog ovakvog glasanja Raspudić je rekao: “Za njegovu karijeru možda. Ovo može samo pridonijeti ugledu Hrvatskog sabora jer danas nismo djelovali protuustavno”, javlja N1.

Istaknuo je da nije čuo argumente zašto su zastupnici stali uz Plenkovićvu većinu, a “neki su u medijima govorili isto ovo”. Pritom je spomenuo “kolege iz Socijaldemokrata”.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button