Domovina

Hajku na Tram 11 pokrenule Pupovčeve ‘Novosti’: Evo koliko im svaki mjesec uplaćuje Plenković!

Reperski dvojac iz Tram 11 nakon 22 godine se vratio na scenu, a ono što je trebao biti povratnički album, postala je jedna od glavnih društvenih tema posljednjih dana. Naime, prošlog tjedna su mnogi mediji objavili svoje glazbene kritike albuma “Jedan i jedan”, ali hajku su pokrenule Novosti kojima upravlja saborski zastupnik Milorad Pupovac preko Srpskog narodnog vijeća. piše narod.hr.

Pupovčeve Novosti su 21. siječnja objavile tekst pod naslovom “Tramvaj zvan mržnja” i podnaslovom “Iznimno je neodgovorno da utjecajni muzički recenzenti relativiziraju stihovani govor mržnje na novom albumu skupine Tram 11”. Novosti su svoj članak objavile nakon recenzija koje su već izašle u Večernjem i Jutarnjem listu.

Kultura otkazivanja

Same Novosti ustvrdile su kako se radi o “koktelu homofobije i mizoginije, šovinističke jugo- i srbofobije, antikomunizma, negatorstva ustaških zločina, mržnje prema medijima i liberalnom civilnom društvu, korona-skepticizma, prozivanja “izdajnika”, prizivanja militarizma i nasilja, uz standardni brutalni seksizam na ostatku albuma” te na kraju svog članka zaključuju da je crna košulja uvijek iste boje.

No, onda se odnos prema provokativnim stihovima Trama 11 promijenio te su se na RTL-u čak i ispričavali zbog intervjua s reperskim dvojcem General Wooom i Targetom, a razni ljevičarski portali i aktivisti optužili Tram 11 za promoviranje mržnja. Nekoliko dana kasnije diskografska kuća Menart povlači album iz prodaje te Tram 11 uklanja s digitalnih platformi.

Tako je reperski dvojac postao prva glazbena žrtva “kulture otkazivanja”, koju možemo nazvati eufemizmom za cenzuru i jednoumlje iz prošlih vremena. Za razliku od Trama 11 kojima se naštetilo na tržištu, Pupovčeve Novosti su pod zaštitom Vlade Andreja Plenkovića, prije svega financijskom.

Novosti Srpskog narodnog vijeća iz proračuna dobivaju 3.7 milijuna kn godišnje

Podsjetimo, Savjet za nacionalne manjine na sjednici održanoj 14. travnja 2021., donio je odluku o dodjeli sredstava za programe udruga i ustanova nacionalnih manjina, u sklopu koje je Srpskom narodnom vijeću (SNV) pripalo 4.905.000,00 kuna. Kako je izdavač tjednika Novosti SNV, one su dobile 3.750.000,00 kuna, što je iznos koji već godinama dobiva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, a u godini teške koronakrize čak je i povećan u odnosu na lani.

Novosti su politički tjednik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj koji je pokrenut u prosincu 1999. godine, a prvi puta je na štandovima dostupan od 2009. godine, kada daje veći prostor kolumnama, pa mu se pridružuju bivši novinari splitskog tjednika Feral Tribune.

SNV, Pupovac i sukob interesa

Podsjetimo, 2016. godine u odluci o dodjeljivanju ovih sredstava kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao Milorad Pupovac, ujedno predsjednik SNV-a, što je bio očiti sukob interesa. Zanimljivo je da je, usto, Milorad Pupovac tada bio član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodijeljena sredstva. Dakle, sam je Pupovac bio u tijelu koje dodjeljuje sredstva, koje prima sredstva te tijelu koje nadgleda dodjeljivanje sredstava. Zbog ovog je slučaja udruga U ime obitelji prijavila Milorada Pupovca Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, temeljem kojeg je i pokrenut postupak protiv njega.

Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Tjednik “Novosti” Srpskog narodnog vijeća (SNV) godinama izražava mržnju i netoleranciju prema većinskom hrvatskom stanovništvu.Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

P.S. Na slici je naslovnica tjednika srpskih novosti SNV-a broj 750 na kojoj je prikazano klanje srpom Marka Perkovića Thompsona te se je kao takav prodavao na svim kioscima u Republici Hrvatskoj.

Izvor:narod.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button