Domovina

Gotovo 2000 djece ostalo bez mjesta u gradskim vrtićima!

Poznati su inicijalni rezultati upisa u vrtiće u Gradu Zagrebu za pedagošku godinu 2024./2025. Konačne rezultate objavit će 10. srpnja.

“Pristiglo je ukupno 11499 zahtjeva, što je jako velik interes. 1896 roditelja prijavilo je djecu prije vremena, prije no što u rujnu navrše jednu godinu. Stoga su ukupno 9603 zahtjeva bila valjana. Od tog broja upisano je 7686 djece, a 1917 djece nije upisano u vrtiće”, rekla je Danijela Dolenec.

Navedeno je komentirala saborska zastupnica Vesna Vučemilović:

”Svako peto dijete u Zagrebu nije upisano u vrtić jer nema mjesta. Ukupno oko 2000 djece u Zagrebu ispunjava sve uvjete ali su ispod crte. U Splitu je 500 djece ostalo bez mjesta u vrtiću. Prekjučer smo veći dio dana u Hrvatskom saboru slušali od zastupnika ljevice kako žene trebaju sudjelovati na tržištu rada i kako je to ključno za ravnopravnost spolova. Nitko to ne spori ali zašto u dva najveća grada koje vodi ljevica niste u stanju organizirati temeljni preduvjet a to je mjesto u vrtiću za dijete? Na riječima su jaki ali na djelima e to je već nešto sasvim drugo.” napisala je Vesna Vučemilović.

Problematičnih je praksi oko ovog problema više, od toga da se kontinuirano širi laž da je izgrađeno pet novih vrtića, iako su većinom u unajmljenim ili prenamijenjenim objektima, do sumnje da se u nekim vrtićima upisalo djecu koja nisu trebala imati prednost nad neupisanom.

Probiranjem podataka Grad ove upise proglašava uspjehom – oko 2000 obitelji se ne bi složilo, a vjerojatno i više njih koji se nisu htjeli boriti s vjetrenjačama, nego su odmah odlučili platiti privatni vrtić ili drugi oblik privatnog čuvanja.

Koje je rješenje? Pa prije svega konkretna mjera za one za koji su neupisani, dok se doista ne izgrade dodatni kapaciteti.

Kako je još prošle godine predložio zastupnik Goluža , Grad je mogao, primjerice, dati novčanu naknadu za djecu koja nisu upisana zbog popunjenosti kapaciteta, u iznosu od 200 eura mjesečno za svako neupisano dijete, koja bi prestala upisom djeteta tijekom godine u gradski dječji vrtić ili odbijanjem dodijeljenog mjesta u gradskom dječjem vrtiću nakon obavijesti o slobodnom mjestu za upis. Na taj način bi roditelji lakše mogli djetetu osigurati potrebnu skrb, manje brinući o tome hoće li moći podmiriti ostale životne troškove kroz mjesec.

Grad bi, a posebno gledajući njihove izjave i stavove o roditeljima odgojiteljima, trebao i mogao spriječiti da roditelji, pri čemu su to prvenstveno majke, daju otkaz jer ne mogu financijski osigurati plaćanje alternativa gradskim jaslicama i vrtićima.

Za djecu se može učiniti više od štelanja statistika “da se lijepo vidi”!

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button