Svijet

Google krši pravila o ravnopravnoj konkurenciji u sektoru digitalnog oglašavanja?

Europsko vijeće izdavača (EPC) prijavilo je Google Europskoj komisiji, tvrdeći da krši pravila o ravnopravnoj konkurenciji u sektoru digitalnog oglašavanja.

Alphabetov Google generirao je 147 milijardi dolara online oglašavanja u 2020., više od bilo koje druge tvrtke na svijetu. Oglase objavljuje na rezultatima pretraživanja, na YouTubeu i Gmailu i oni čine većinu njegovih prihoda i dobiti.

Oko 16 posto njegovih prihoda dolazi od tehnologije koju medijske tvrtke koriste za prodaju oglasa na svojim web stranicama i aplikacijama.

Europska komisija pokrenula je istragu u lipnju kako bi utvrdila daje li ova kompanija prednost svojim uslugama tehnologije internetskog oglašavanja na štetu konkurenata, oglašivača i internetskih izdavača.

Udruga izdavača, čiji su članovi Axel Springer, News UK, Conde Nast, Bonnier News i Editorial Prensa Iberica, prijavila je softverskog diva Europskoj komisiji, tvrdeći da ih drži za ruku s tehnologijom oglašavanja.

– Krajnje je vrijeme da Europska komisija propiše Googleu mjere koje će se doista promijeniti, a ne samo otežati njegovo ponašanje – rekao je predsjednik EPC-a Christian Van Thillo (Christian Van Thillo) i dodao:

– Oni su uspostavili potpunu kontrolu nad vrijednosnim lancem tehnologije oglašavanja, hvaleći se tržišnim udjelima od čak 90 do 100 posto – rekao je Van Tilo.

Google je rekao da izdavači imaju koristi od usluga koje nudi njegova tehnologija oglašavanja.

– Kada izdavači odluče koristiti naše usluge oglašavanja, zadržavaju većinu svog prihoda. Svake godine plaćamo milijarde dolara izravno partnerima izdavačima u našoj reklamnoj mreži, rekla je glasnogovornica američke tvrtke.

Europska povjerenica Margret Vestager kaznila je Google s više od osam milijardi eura posljednjih godina zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja u tri slučaja, navodi Reuters.

www.crodex.net / poskok.info

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button