Borilački sportoviVideo

FILIP HRGOVIĆ NEZDOVOLJAN. NAPUŠTA PROMOTORE WASSERMANA I SAUERLAND?

‘Dao sam sve karte na boks jer želim i velike mečeve, boks, novac, slavu, ali… ima tu dosta prepreka‘

Filip Hrgović, brončani olimpijac iz Rija prije pet godina, te europski prvak prije šest godina. To su još uvijek one najjače boksačke reference koje vežemo uz ime Beštije iz Sesveta, Filipa Hrgovića, boksača koji još od jeseni 2016. gradi profesionalnu karijeru. Karijeru u kojoj je dosad ima 13 borbi i jednako toliko pobjeda.

Za desetak će dana, 4. prosinca u Las Vegasu ubilježiti i 14-tu. Tu ne bi trebalo biti prevelikih dvojbi jer suparnik je još jedan iz plejade boraca bez osobitog “pedigrea”. Amerikanac Scott Alexander (32), s omjerom 16-2-4, te 181. teškaš po rankingu, borac bez ikog imalo bitnijeg, jačeg suparnika dosad.

Stoga se nekako nameće prvenstveno pitanje, je li uopće Filip zadovoljan svojim dosadašnjim putem, karijerom i načinom kako se ona odvija, razvija…

– Ja sam uvijek zadovoljan. I da ne boksam ja sam zadovoljan – u svom će stilu u početku Filip Hrgović, da bi se brzo uozbiljio i prvi put posljednjih nekoliko godina prozborio dosta otvoreno, realno.

– Moglo je biti bolje, moglo je biti i lošije. Napravili smo određen posao, dosta visoko na mnogim ljestvicama. Nismo napravili maksimalan posao u dosadašnjoj karijeri, to istina. Zadnjih nekoliko godina sam bio spreman i za jače suparnike, veća imena. Nije loše, ali nije ni maksimum. Mislim da sam davno već spreman za izazove tipa Chisora, Martin, ali nije do mene.

Već dugo već prozivam te i druge boksače, ali eto, zbog biznisa, boksačke politike ipak još nisam došao do toga. Makar mislim da sam imao i neke dosta dobre suparnike, neovisno tomu što su neki izgledali široj publici smiješni. Ipak, moje vrijeme tek dolazi. Moje najbolje godine. Za teškaše je to iza 30. godine. Ne bi niti vas medija bilo toliko ovdje da ne mislite tako.

Je li godina 2022. ona konačna, ključna za razvoj karijere Filipa Hrgovića? Godina u kojoj će postati izazivač za prvaka ili čak i s mogućnošću borbe za naslov?

– Trebala je biti već ova. Sada je plan da negdje ožujak ili travanj dođe taj trenutak, borba za status obveznog izazivača. Kakva je sad situacija, čisto sumnjam. Vidite da Joshua čeka uzvrat s Usykom, pa Tyson možda protiv Whitea, a onda slijedi i objedinjavanje. Tako da vjerujem da će teška kategorija dobiti napokon, nakon 15-ak godina, krajem 2022. ujedinjenog prvaka svijeta. Moguć je scenarij da jedan Usyk ili Joshua prihvate borbe sa mnom, a ne za naslov prvaka. Zato velim, u planu je meč za obveznog izazivača po IBF-u tijekom ožujka ili travnja.

I onda, ključni dio press konferencije. Nešto o čemu se već ionako šuška u boksačkim krugovima. Razlog zbog kojeg je Hrgović imao suparnike kakve je imao u posljednje vrijeme, a i nešto što su SN donekle “otvorile” još prije mjesec-dva kada smo naveli da bi i promotori koji navodno skrbe o Filipovoj karijeri trebali početi konačno ulagati u svojeg boksača, sada je i Filip u biti potvrdio.

– Meni sljedeće godine istječe ugovor s Wasserman promotorom. Bi li vi ulagali u boksača za kojeg znate da vam odlazi? Možda je i u tomu problem. Ja sam samo siguran da će sve biti dobro, da neću nestati.

Jeste li stupili u kontakt s nekim drugim promotorima budući da napuštate sadašnju ekipu?

– Nisam rekao da ću prekinuti s promotorom, Wasserman (agencija koja je sebi pripojila Sauerland Promotion), a dok sam pod ugovorom onda ni ne mogu pregovarati s bilo kime drugim. Mene ne zanima tko mi je promotor, mene zanimaju pravi mečevi i novac. Nije bitno ime promotora već da dobijem priliku naplatiti svoj talent

Pojednostavimo i obrazložimo malo onima koji su slabije upućeni. Kako se u svijetu profi-boksa biraju, dogovaraju suparnici.

– Funkcionira tako da moraš platiti. Kao u restoranu, ako hoćeš dobar steak, sjedneš i platiš. Morate platiti suparnika da pristane na borbu i velika imena koštaju. Sigurno je da sam i riskantna borba za svakoga, to je već druga stavka. Opet, povezana je jer onda povećava ulog koji moj promotor mora dati za jednu takvu “riskantnu borbu”. Pa se postavlja pitanje je li se i kako to može naplatiti. Kod mene nema ništa skriveno, ja se osjećam spremno i želim se boriti sa svakim. Ja ne biram. To uvijek govorim i promotorima.

Onda se opet vraćamo na oni početno pitanje o Filipovom osjećaju osobnog zadovoljstva. S time da sada nismo ništa trebali ni pitati. U nekoliko je riječi Filip i sam otvorio dušu.

– Zadnje dvije ili tri godine sam proveo u Americi, a ne dobivam borbe koje želim. Više sam ja frustriran time nego oni koji me ne vole. Dao sam sve karte na boks jer želim i velike mečeve, boks, novac, slavu, ali… ima tu dosta prepreka. To će se sve složiti s vremenom – veli Hrgović.

Glede onog trenutka kada će možda Filip postati onaj kojem se plaća da bi nekome izašao u ring će samo ovo…

– Siguran sam da ja neću biti “topovsko meso” kojem će se plaćati. ja se nadam da ću biti prvak i da ću s vremenom imati onda i svoju promotorsku kuću. Samo, dotad moram “skinuti” par imena. U ovoj situaciji još nije moguće da si sam kreiram karijeru, ali bit će uskoro – rekao je poprilično Filip Hrgović. Iskrenije, otvorenije i više no ikad u prijašnje 3-4 godine.

PRIČA O SLJEDEĆOJ BORBI U DRUGOM PLANU

Sama borba 4. prosinca u Las Vegasu, a u biti predborba malo većoj, bila je na Hrgovićevoj press konferenciji u drugom planu.

– Ponovo sam u akciji. Napokon u Las Vegasu, a to mi je oduvijek bila želja boksati u boksačkoj meki – za početak će Hrgović uz dodatak..
– Ovog puta sam kompletne pripreme obavio u Zagrebu. Kao uvijek, radio sam maksimalno i osjećam se dobro.
Trener Yousef Hasan je pridodao.
– Odradili smo sparinge po 8-10 rundi i već so sada spremni za meč, a imat ćemo ih još, mislim na sparinge.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Putem...
Dean Bauer
Izvor
sportske novosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button