Izbor uredništva

Djeca se nikada neće oporaviti od užasne karantene za vrijeme pandemije COVID-a?

Rizici za razvoj u djetinjstvu navođeni su od početka pandemije i uglavnom su se zanemarivali. Još jedan dan, još jedno izvješće koje otkriva štetu Covid politika za djecu i njihov razvoj.

Najnoviji bijes je godišnji porast od 10 posto u broju petogodišnjaka i šestogodišnjaka u Engleskoj kojima je potrebna specijalistička govorna i jezična podrška.

Je li ovo iznenađenje?

Ovo je, naposljetku, skupina čija su predškolska iskustva bila najviše narušena pandemijskim ograničenjima društvene interakcije. Povećanje je još veće u Škotskoj, koja je imala više ograničenja dulje. Ti se učenici pridružuju listi čekanja od preko 65 000 mlađih od 18 godina upućenih na specijalističku pomoć. Muče se s osnovnim vještinama – razumijevanjem uputa, izmjenjivanjem i pregovaranjem.

Njihova iskustva čine sve veći broj dokaza o negativnom učinku zatvaranja i pokrivanja lica za vrijeme pandemije.

U skladu je s odavno prihvaćenim psihološkim nalazima da je za djecu nedostatak interakcije s vršnjacima i skrbnicima vrlo štetan.

Pandemijska izolacija najviše je opteretila djecu koja su već bila uskraćena siromaštvom. Mogli bi biti zatvoreni u sobe u privremenom smještaju sa samohranim roditeljem na dulja razdoblja. Vijeća su zatvorila parkove i igrališta na kojima bi mogli komunicirati s drugom djecom. Čak i tamo gdje su roditelji mogli raditi od kuće, mogućnosti djece za učenje jezika i društveni razvoj bile su ograničene.

Kad su mala djeca mogla izlaziti, posvuda su nailazila na maskirana lica. Važnost lica bila je jasna psiholozima još od snimljenih studija interakcije majka/dijete tijekom porođaja tijekom 1970-ih. Od prvog trenutka kada se beba pruži majci, fokusira se na njezino lice i uspostavlja kontakt očima.

Mala djeca trebaju vidjeti oblike i pokrete usana kako bi mogla oblikovati riječi i proizvesti točne glasove. Prečesto su ti primjeri bili negirani. Mora se reći da su ove osnove dječjeg razvoja bile očite prije dvije godine kao što su i danas. Rizike su govorili psiholozi od početka pandemije i uglavnom su ih ignorirali.

Pitanje je sada: mogu li se ta djeca oporaviti?

Kreatori politike za zaključavanje pretpostavili su da su djeca beskrajno otporna, vjerujući da će “što god im učinili, njihov razvoj sustići”. Kad bi to bilo moguće, to bi bio vrlo težak zadatak. Primarna bi nastava morala više koristiti grupni rad, suradničke projekte i učenje kroz igru. To bi zahtijevalo prekvalifikaciju nastavnika i manji omjer osoblja/djeteta, a neće biti jeftino.

Neka se djeca možda nikada neće oporaviti. Psihološki dokazi o životnim ishodima nesigurni su zbog etičkih ograničenja pokusa s djecom, ali je vjerojatno da postoje kritična razdoblja u razvoju. Ako se učenje ne odvija u to vrijeme, možda neće biti moguće da se dogodi kasnije.

Ovo i druga pitanja mogla bi se istražiti opsežnom studijom koja bi pratila djecu oboljelu od Covida u sljedećih 20-40 godina. Međutim, nemam previše povjerenja da će se to dogoditi. Današnja djeca možda nemaju ni utjehu da je njihova patnja donijela neku znanstvenu korist.

O autoru: Robert Dingwall je profesor emeritus sociologije na Sveučilištu Nottingham Trent i bivši član nekoliko vladinih savjetodavnih skupina.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button