Domovina

Dirljiva ispovijest apsolventa medicine na Hodu za život u Splitu: ”Hvala ti mama!”

Miro Vuković, jedan od koordinatora splitskog Hoda za život, apsolventa medicine, u subotu je na Hodu za život iznio svoju životnu priču koju je usporedio a aktualnim slučajem Čavajda.  Njegov govor prenosimo u cijelosti.

”Dragi prijatelji, dobar dan svima!
Moje ime je Miro Vuković, član sam građanske inicijative ‘Hod za život’ kao i udruge ‘Dalmacija za život’ koja je pravni nositelj ovog današnjeg prekrasnog događaja. Dopala me čast da Vas u ime organizatora pozdravim i nešto kažem na ovom 4. splitskom Hodu za život.

Ipak, danas umjesto govora u kojima ističemo svima nam dobro znane ciljeve i poruke ovog događaja, želim Vam svima iznijeti svoju priču, kako i zašto danas stojim pred vama.
Moja priča započinje prije 25 godina, kada je moja majka ostala treći put trudna. Prije mene, rodila je moje dvije sestre, dok su trudnoću sa mnom obilježile sumorne prognoze. Unatoč svemu, danas sam ovdje s vama, pa ponajprije želim reći hvala.

Hvala ti mama što si me željela, unatoč prognozama da ću umrijeti ili biti nesposoban za ikakav smisleni život. Hvala ti mama što si me čuvala sigurnim pod svojim srcem i radovala se trenutku kada ćeš me vidjeti. Hvala ti mama što si na zloslutne nagovještaje smrti samo se hrabro nasmiješila i rekla to je moj sin, ne dam ga nikome. Hvala ti što nisi odabrala da mi tijelo probadaju otrovnim iglama kako bi moj život okončali još u tebi.

Hvala ti što si me toliko voljela da si bila spremna prihvatiti me i teško bolesnoga, što si bila spremna odreći se svoje slobode i njegovati me do kraja života. Hvala ti što smo zajedno imali priliku dokazati da i medicina ima svoja ograničenja.

Hvala ti što si zbog mene bila spremna ostati bez posla, jer tvoj šef nije imao previše razumijevanja za radnice koje su vječno na porodiljnom dopustu. Hvala ti što sam se imao priliku roditi, odrasti i uživati u dosadašnjih 25 prekrasnih godina.

Hvala ti na prilici da idem u školu, steknem prijatelje i pronađem bolju polovicu svojega srca. Hvala ti na prilici što ću i sam moći graditi obitelj. Hvala ti što mogu završiti fakultet, još samo dva mjeseca mama i drugi će me liječnikom zvati.

Znaj mama da svi životi koje ikada spasim zasluga su tvoje ljubavi i hrabrosti. I na kraju, hvala ti što mi svojim primjerom pokazuješ na vojsku drugih majki koje strpljivo i u tišini, pod svojim srcem nose nove živote. Koje cijene taj život, koje ga čuvaju i koje se s ljubavlju raduju njemu. Zbog tvog primjera mama ja danas stojim ovdje i zagovaram za živote drugih.

Baš zbog ove svoje priče, danas se posebno povezujem sa situacijom malenog Grge.

Grga, ti i ja, moji i tvoji životi obilježeni su sličnom pričom. I ja sam kao ti svojoj majci donio bol od koje svako srce puca, ali sam joj donio radost kakvu nije mogla ni zamisliti. Grga, tvoja je borba učinila da preko noći postaneš najviše željeno dijete u cijeloj Hrvatskoj! Tisuće hodaju za tvoj život, stotine se nadaju tvojem zdravlju.

Ako ti netko kaže drugačije, pokaži mu slike nas ovdje danas prisutnih. Cijela Hrvatska Grga eksplodirala bi od radosti kada bi nam se ti pridružio. Jer ovdje nikada nije bilo riječ ni o tvojoj ni o mojoj bolesti.

Ti i ja, Grga, mi smo dar, moj i tvoj život dar su ovom svijetu! I nije bitno je li omotan omotom zdravlja ili bolesti, život će uvijek biti dar. Zato te molim, šapni svojoj mami, tu ispod njenog srca, onako kako samo ti možeš, da želiš živjeti.

Kako si spreman na borbu, kako si hrabar i odlučan, da baš kao i ja jednog dana s nama kročiš ovim svijetom. Jer i ti imaš pravo roditi se, osvojiti svoje roditelje širokim osmjehom, ići u školu, veseliti se s prijateljima i zaljubiti se. Tko zna kakva su velika djela utkana u tvoj životni put i koliko bi svi izgubili ako te ne bude. Čekamo te Grga, i nadamo se do posljednjeg trenutka.

A tebi, Mirela, ponosna majko malenog heroja, ne želim govoriti ništa više. Previše je toga rečeno. Previše je riječi prosuto koje u ovim situacijama padaju bez mnogo učinka. Tvoju bol kao muškarac mogu samo nazirati. Želim samo da moja priča bude primjer nade za tebe koju si odavno možda zatrpala. Želim da u mojoj životnoj borbi pronađeš hrabrosti za svoju i Grginu. I tko zna, možda ishod bude onaj kojemu si se najmanje nadala”, poručio je Vuković.

Izvor:narod.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button