Svijet

Opseg snijega na sjevernoj hemisferi trenutno među najvišima u 56 godina .Očekuje li Europu jedna od najhladnijih zima ?

Visina snijega na sjevernoj hemisferi krajem studenog predstavlja važan parametar za prognozu rane zime. Ovogodišnja količina snijega znatno je veća od prosjeka, a prema postojećim globalnim procjenama, sada je iznad najveće dosad zabilježene. Na prognozu zime, posebno u ranoj fazi i u Europi, može snažno utjecati tako velika količina snijega, iako treba obratiti pažnju na mnoge druge čimbenike.

Raširenost snijega na sjevernoj hemisferi trenutno je doista vrlo visoka, sada iznosi oko 41 milijun četvornih kilometara, prema NOAA/Rutgers Global Snow Lab. Najnovije informacije o snježnom pokrivaču dane su na slici ispod.

Vjerojatno biste mogli prognozirati hladniju zimu od normalne samo na temelju jesenskog opsega snježnog pokrivača sjeverne hemisfere. To je najveća količina snijega u desetljećima. Toliko snijega na tlu znači da će svaka arktička ciklona biti malo hladnija. Ali zašto bi trebalo biti ovako?

Slika ispod prikazuje dnevno odstupanje snježnog pokrivača od višegodišnjeg prosjeka. Plavom i crvenom bojom prikazane su pozitivne (više snijega od dugogodišnjeg prosjeka) i negativne (manje snijega od dugoročnog prosjeka) anomalije. U Euroaziji su ogromna područja s većim snježnim pokrivačima prisutna posebno u istočnoeuropskim zemljama uz Rusiju i središnju Kinu.

Velika količina snijega na početku sezone pokazatelj je stalne hladnoće dok ulazimo u pravu zimu, uglavnom zbog povratne veze albeda i emisivnosti. Albedo (lat.: bjelina) je broj koji pokazuje koliko se svjetlosti reflektira s površine nekoga tijela, omjer odražene svjetlosti prema svjetlosti koja je pala na tijelo.

Albedo svježeg snijega mogao bi biti veći od 0,95, što znači da reflektira natrag u svemir 95 posto sunčevog zračenja, održavajući tlo i zrak značajno hladnijima.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Severe-weather.eu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button