Vjera

Uoči devetnice Božjemu milosrđu… Zašto je molimo?

Na Veliki petak počinje devetnica Božjemu milosrđu. Iako devetnica nije jedan od glavnih oblika pobožnosti u čast Božjemu milosrđu, njome se na Isusovo traženje pripremamo za proslavu jednog od najvažnijih oblika: za svetkovinu Božjega milosrđa.

Pritom su nam na raspolaganju preostala četiri glavna oblika štovanja, a to su:

krunica Božjega milosrđa,

štovanje slike Božjega milosrđa (devetnica se moli pred slikom Milosrdnog Isusa),

štovanje Sata milosrđa (moli se u 15 sati),

širenje štovanja Božjeg milosrđa (potaknuti bližnje na moljenje devetnice), a u duhu pouzdanja u Božju dobrotu i milosrđe prema bližnjemu koje se očituje kroz molitvu.

Što je o devetnici zapisano na stranicama Dnevnika sv. Faustine?

Prvi spomen devetnice nalazimo u zapisu od 13., tj. 14. rujna 1935. godine kada Isus sv. Faustinu uči moliti krunicu Božjega milosrđa i traži je da ju moli kroz devet dana:

Drugi dan ujutro, kada sam ušla u našu kapelicu, čula sam u nutrini ove riječi:

Koliko god puta uđeš u kapelicu, izmoli odmah tu molitvu koju sam te jučer naučio.

Kada sam izmolila tu molitvu čula sam u duši ove riječi:

Ovo je molitva za ublaženje mojega gnjeva, molit ćeš je devet dana na običnoj krunici na sljedeći način:

najprije izmoli jedan Očenaš, Zdravomarijo i Vjerujem u Boga…, a potom ćeš na zrncima „Očenaša“ moliti sljedeće:

„Vječni Oče, prikazujem Ti Tijelo i Krv, Dušu i Božanstvo preljubljenoga sina Tvojega, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za grijehe naše i cijeloga svijeta“;

na zrncima „Zdravomarija“ molit ćeš sljedeće:

„Po Njegovoj pregorkoj muci, budi milosrdan nama i cijelomu svijetu.

“ Na kraju ćeš izmoliti triput ove riječi: „Sveti Bože, Sveti jaki Bože, Sveti besmrtni Bože, smiluj se nama i cijelomu svijetu.“ (Dn 476)

U prosincu 1936. sv. Faustina bilježi:

Rekao mi je Gospodin da ovu krunicu molim devet dana prije svetkovine Milosrđa. Treba početi na Veliki petak. U toj ću devetnici darivati dušama velike milosti. (Dn 796)

Dana 28. prosinca iste, 1936., zapisuje:

28. 12. [1936.]. Danas sam započela devetnicu Božjemu milosrđu. U duhu se smještam pred tu sliku i molim krunicu koju me je naučio Gospodin. Drugoga dana devetnice vidjela sam sliku kao da je živa, urešenu zavjetnim darovima, i vidjela sam veliko mnoštvo ljudi koje ovamo dolazi. Mnoge vidjeh usrećene.

O, Isuse, kakva je radost obuzela moje srce. Ovu devetnicu molim za dvije osobe: nadbiskupa i vlč. Sopoćka. Žarko molim Boga da nadahne nadbiskupa i potvrdi ovu Bogu tako milu krunicu i ovu sliku, da ne bi odgađao i odugovlačio ovo djelo…

Naposljetku, najvažniji zapis i spomen devetnice je iz kolovoza 1937. kada s. Faustina prenosi Isusove riječi koje joj je zapovjedio napisati i moliti prije svetkovine Milosrđa koja ima početi na Veliki petak. U Dnevniku taj zapis nalazimo od broja 1209 do 1229.

Devetnica Božjemu milosrđu,Isus mi je zapovjedio da napišem i molim prije svetkovine Milosrđa. Počinje na Veliki Petak.Želim da tijekom devet dana dovodiš duše izvoru mojega milosrđa kako bi crpile snagu, utjehu i svekolike milosti koje trebaju u životnim mukama, osobito u času smrti. Svaki dan dovest ćeš mome srcu drugu skupinu duša i uranjati ih u more mojega milosrđa. A ja ću sve te duše uvesti u dom Oca svojega. To je tvoja zadaća u ovom i u budućem životu.

Ni jednoj duši koju dovedeš k izvoru moga milosrđa neću ništa odbiti. Svaki dan molit ćeš mojega Oca milosti za njihove duše po mojoj pregorkoj muci.Odgovorila sam: „Isuse, ne znam kako se moli ova devetnica i koje duše trebam prvo dovesti u Tvoje najmilosrdnije Srce.“Isus mi reče da će mi svaki dana kazati koje duše trebam dovesti u Njegovo Srce. (Dn 1209)

Isus joj potom navodi skupine duša kojih se ima spominjati (Dn 1210 – Dn 1229), a za koje i danas po njezinu primjeru zagovaramo molitvom devetnice u čast Božjemu milosrđu od Velikog petka do svetkovine Božjega milosrđa, u 2. vazmenu nedjelju…

Molimo i mi za cijelo čovječanstvo, svećeničke i redovničke duše, pobožne i vjerne duše, duše pogana i onih koji Boga nisu upoznali, duše heretika i odmetnika, za tihe i ponizne duše i duše male djece, duše koje posebno časte Božje milosrđe, čistilišne duše, ozeble duše…

Izvor: bozjemilosrdje.net

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button