Domovina

Dani ponosa i slave:30. svibnja 1995. – Mimohod na Dan državnosti

U povodu nekadašnjeg Dana državnosti, odnosno obljetnice konstituiranja višestranačkog Sabora, u Zagrebu su 30. svibnja u dva navrata održani veliki svečani mimohodi Hrvatske vojske. Prvi je održan 1995. ni mjesec dana poslije velike pobjede u kojoj su hrvatske oružane snage u samo dva dana oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Pred hrvatskim državnim vrhom na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom i diplomatskim zborom predstavljene su pobjedničke postrojbe i njihovo tada već najmodernije oružje. Na čelu mimohoda bile su povijesne postrojbe kao podsjetnik na hrvatsku ratničku tradiciju. Zatim su slijedile postrojbe i ratne zastave veterana Domovinskoga rata, a potom borbene postrojbe Hrvatske vojske i policije. Uz jezero Jarun promarširali su ešaloni i podešaloni pješaštva, topništva, protuzrakoplovnih, oklopnih i mehaniziranih postrojbi, inženjerije, vojne policije te temeljne i specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova. Usporedno s mimohodom održavao se program i na vodi i u zraku. Po jarunskom jezeru zaplovili su gliseri, desantne brodice, inženjerijski pontoni i diverzantska podmornica, a zrakom su proletjeli vojni i policijski helikopteri te školski avioni i nadzvučni migovi. Na tom mimohodu prvi put je javnosti prikazano novo naoružanje Hrvatske vojske poput borbenih helikoptera Mi-24 i moćnog protuzrakoplovnog raketnog sustava.

Bio je to velik mimohod, organiziran u jeku okupacije trećine teritorija Hrvatske od strane Srba. Održao se između dviju pobjedničkih oslobodilačkih operacija, Bljeska i Oluje.

Trebao je pokazati vrhunsku uvježbanost i koordinaciju Hrvatske vojske i prikazati što će se sve okrenuti protiv tadašnjeg neprijatelja Srbije, koja je organizirala pobunu Srba u Hrvatskoj, ali i poticala, naoružavala i slala svoje građane u rat protiv Hrvatske.

Malo se zna da su mjesec dana poslije pobunjeni Srbi na Slunju prikazali svoje naoružanje. No ni to nije podignulo njihov uzdrmani moral koji se kao i njihova paradržava istopio u operaciji Oluja. Godine 1997. u Zagrebu je održan drugi mimohod hrvatskih oružanih snaga nazvan Pobjednički bedem. Uz mimohod na zagrebačkom Jarunu istodobno se pokazno gađalo na vojnom poligonu Slunj a televizijski gledatelji mogli su vidjeti i svečani plov Hrvatske ratne mornarice u bračkom kanalu. U tome mimohodu hrvatske oružane snage pokazale su punu osposobljenost djelovanja na integriranom bojištu i spremnost za ulazak u NATO.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button