Izbor uredništva

Eto sad! Luka piše na sve strane!

Na portalu crodex.net objavili smo pismo koje je napisao Luka Čičin Šain, koji je kako kaže duboko zabrinut huškanjem i vrijeđanjem od strane Nenada Bakića  prema Bernardu Kaiću.

Taj njegov e mail je kako kaže otišao na stotine adresa.

U najnovijem pismu Luka Čičin Šain staje u obranu Saše Cecija za kojega tvrdi kako je u zadnje vrijeme izložen vrlo glasnoj i difamatornoj kampanji na društvenim mrežama koja mu pokušava narušiti ugled, ne zbog toga što je izjavio nešto pogrešno, nego naprotiv, zato što je nastavio s pozitivnim medijskim aktivnostima.

Pismo donosimo u cijelosti:

Poštovani,

Pišemo vam duboko zabrinuti pritiscima i atmosferi linča kojoj su izloženi hrvatski znanstvenici koji djeluju kao promotori znanosti u javnom prostoru.

Vaš djelatnik Dr. Saša Ceci je već godinama aktivan kao popularizator znanosti i u toj je ulozi vjerno prenosio informacije koje odražavaju znanstveni konsezus o brojnim temama.

U zadnje je vrijeme izložen vrlo glasnoj i difamatornoj kampanji na društvenim mrežama koja mu pokušava narušiti ugled, ne zbog toga što je izjavio nešto pogrešno, nego naprotiv, zato što je nastavio s pozitivnim medijskim aktivnostima. U njima jasno prenosi preporuke strukovnih udruga, a one su u suprotnosti s netočnostima koje šire antivakserske skupine.

Iste osobe koje napadaju Dr. Cecija, promiču teorije zavjere o cjepivima, preuveličavaju ili izmišljaju rizike, a zanemaruju koristi, čime navode javnost na pogrešne zaključke i potiču ponašanje koje šteti javnom zdravlju.

Jasno je da je ova agresivna retorika koja se prešutno tolerira na društvenim mrežama vrlo loša i za znanstvenu klimu u Hrvatskoj. Ona poručuje drugim znanstvenicima i stručnjacima da mogu postati žrtve javnog linča, samo ako se nekome ne svidi njihov angažman u javnim medijima. Na taj način se znanstvenici zastrašuju, a mogućnost da javnost dobije kvalitetne i pravovremene informacije ograničavaju se.

Također, ovakve objede ruše povjerenje javnosti u znanstvenu metodu i proces, a time i u vrijednost znanosti kao društvenog dobra.

Kada bi dr. Ceci i drugi znanstvenici angažirani u javnosti prestali komunicirati putem medija da bi sačuvali svoj osobni mir, antiznanstvene snage bi se samo osokolile, a rad znanstvenih i stručnih ustanova bio bi dodatno otežan. Stoga vam pišemo, alarmirani situacijom, u nadi da će vaša ustanova nastaviti stajati iza dr. Cecija i podržati ga u njegovom društveno korisnom radu. Kao stručnjaci u svojim područjima znanosti, mi stojimo uz njega i njegov angažman.

Izvor: Capakova Zamjenica/Facebook

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button