Izbor uredništva

Luka Čičin-Šain stao u obranu Bernarda Kaića. Prenosimo njegov dopis u kojemu proziva Nenada Bakića, ali ne samo njega

Pišem vam duboko zabrinut huškanjem i vrijeđanjem Nenada Bakića protiv vašeg dobrog poznanika i kolege Bernarda Kaića

Nemam što puno za reći, osim da je jadna ta naša znanost ako im je jedan profil koji ne radi ništa drugo osim što prenosi njihove izjave tolika prijetnja.

Ja bih se zapitala da pored svih novaca koje imaju na raspolaganju im problem radi profil koji nema niti kune budžeta. Bez obzira koliko neki fantazirali da me netko plaća.

Zahvalite covid potvrdama na ovom profilu

Spominjala sam danas dopis dragog Luke, pa evo ga.

Dragi kolege,

Pišem vam duboko zabrinut huškanjem i vrijeđanjem koga je Nenad Bakić proveo protiv vašeg dobrog poznanika i kolege Bernarda Kaića. S vrijeđanjem je krenulo prije nekoliko dana. A danas je kulminiralo ovom objavom, objavljenoj na web stranici „pandemijski realizam“, koju po svoj prilici financira Nenad Bakić (link ispod).

Odgovor uhljebu Bernardu Kaiću, glavnom epidemiologu HZJZ – Pandemijski realizam

(https://pandemijskirealizam.net/blog/hzjz-i-kaic-su-sramota)

Stotine Bakićevih sljedbenika se obrušilo na Dr. Kaića u socijalnim medijima. Tako mu se zagorčava život, a prijetnje doživljava i u svakodnevnom životu, van interneta. Kaićeva jedina krivica je da je postupao u skladu s epidemiološkim naputcima i međunarodno prihvaćenim standardima. Govorio je po savjesti o struci u javnom prostoru, u nastojanju da bude narodni učitelj.

Možda bi točnije bilo reći da je razlog problema Dr. Kaića da se javnim nastupima u kojima je pričao u ime svih nas iz struke zamjerio jednom imućnom poduzetniku koji priča bez inhibicija o području za koje nije obrazovan te maliciozno huška rulju (također bez ikakvih inhibicija) na predstavnike struke koji se još uvijek usuđuju javno nastupati. Time se čini ogromna šteta javnom zdravlju. Jer se stručnjaci sve više plaše nastupati u javnosti, a medijski prostor onda prelazi u ruku osoba koje ne razumiju medicinu, epidemiologiju, imunologiju ili virologiju.

Neki od vas će znati da sam osobno bio izložen sličnim difamatornim napadima Nenada Bakića

Prije mene su to bili npr. Igor Rudan, Branko Kolarić i brojni drugi. Prije Dr. Kaića je na tapetu bila Dr. Ivana Pavić Šimetin, koju ova ista klika već godinu dana vrijeđa preko nazovi-satirične FB stranice „Capakova zamjenica“. I jedno i drugo i treće je svinjarija.

To ne znači da smo nepogrješivi

Svatko od nas kao pojedinac može ponekad pogriješiti u nekim procjenama. Ali to ne može biti opravdanje za ovakvu sustavnu difamaciju i huškanje.

Svatko je ranjiv pred nahuškanom ruljom i razumijem ako se nitko od vas pojedinačno ne želi izlagati i boriti protiv rulje. Znam koja je cijena javne ekspozicije radi općeg dobra. Stoga pišem danas jako širokom krugu ljudi u koga su uključeni sudionici skupova iz 2021e i 22e gdje sam nastupao, ali i drugim kolegama te predstavnicima strukovnih udruga poput komore, HUBOLA ili KOHOMa, ali i HID-a i EFISa te predstojnicima klinika. Ovaj mail je otišao na stotine adresa, ali vaš identitet je zaštićen. Ukoliko se želite obratiti svojim odgovorom ovom istom skupu ili meni osobno, pišite mi.

U ovom teškom trenutku je Dr. Kaiću potrebna privatna, ali prije svega javna podrška. Napadajući Bernarda Kaića, Nenad Bakić napada sve epidemiolog u HZJZu kao neznalice i uhljebe, a time čini ogromnu štetu povjerenju u javno zdravstvo.

Slično je omalovažio liječnike i znanstvenike koji ne zastupaju njegove neuravnotežene dezinformacije. Možda vas (još) nije osobno prozvao, ali vas je svejedno omalovažio ako ste se zalagali za cijepljenje ili za razumne epidemiološke mjere.

Nenad Bakić je učinio nemjerljivu štetu hrvatskom zdravstvu i povjerenju društva u znanost, a dosadašnja strategija ignoriranja njegovih izjava ga je samo ohrabrila i dala mu prostora da ucjenjuje i vrijeđa struku bez ikakvih osobnih konzekvenci.

Medicinski fakulteti mogu i trebaju štititi svoje djelatnike koji nastupaju u medijima uz njihovu podršku ili u njihovo ime, a na sličan način trebaju djelovati i ustanove poput HZJZ-a, KBC-a ili strukovne udruge.

Nadam se da ovo pismo može potaknuti udruge i gore navedene ustanove da u koordiniranoj akciji odgovore. To mogu biti javna priopćenja u kojima će prozvati agresivne i uporne propagandiste i zaštititi svoje djelatnike ili članove, ali i jasne pravne konzekvence po amatere koji šarlatanskim pristupom škode zdravlju žitelja Hrvatske te reputaciji onih koji su svoj život posvetili unaprjeđenju zdravstva i zdravlja svojih sugrađana.

Uz pozdrave

Luka Čičin-Šain

Izvor: Capakova Zamjenica/Facebook

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button