PovijestZanimljivosti

Dan kada se svijet , doslovno, mogao naći na rubu Trećeg svjetskog rata!?

Ako ćemo izuzeti da im je jedan Predsjednik ubijen usred bijela dana i ako ćemo izuzeti da su nakon ubojstva Kennedyja još dva predsjednika bila zamalo ubijena ( od toga jedan čak dvaput u samo deset dana ), najveći propust američke Tajne službe se dogodio 30. ožujka 1981. godine kad je izvršen atentat na američkog predsjednika Ronalda Reagana.

John Hinckley, mlađi izvršio je atentat na američkog predsjednika Ronalda Reagana ispred hotela Hilton u Washingtonu 30. ožujka 1981. Zbilo se to točno u 14 sati i 27 minuta. Hinckley je iskoristio trenutak dok se Reagan kretao prema limuzini te je zapucao iz mase ljudi, a pri tome je ispalio šest metaka. Od šest metaka tri su pogodila osobe u neposrednoj blizini predsjednika, a sam je Reagan ranjen metkom koji je završio u njegovim plućima i zaustavio se nekoliko centimetara od srca.

Ovaj je neuspješni student pokušao ubiti Reagana kako bi dobio svojih pet minuta slave i impresionirao glumicu Jodie Foster kojom je bio zaluđen. Naime, nakon što ju je gledao u ulozi mlade prostitutke, u kultnom filmu, “Taksist” postao je opsjednut njome. Hinckley se očito poistovjetio s glavnim likom iz filma Travisom Bickleom, kojega glumi Robert de Niro, a koji se spremao izvršiti atentat na američkog senatora. Za razliku od lika iz filma Hinckley je za sebe postavio viši cilj.

Reagan je teško ranjen, kao i još dva člana njegovog osiguranja, dok je jedan prolaznik lakše ranjen, a Reaganov pomoćnik Brady je ubijen.

U čitavom tom metežu, nakon što je atentator svladan, svijet se, doslovno, mogao naći na rubu Trećeg svjetskog rata.

Naime, usred cijele pomutnje i strke, a nakon što su ranjenog predsjednika otpremili žurno u bolnicu, na pločniku, sam samcat, je ostao ležati jedan kovčeg. I to ne bilo koji kovčeg nego baš ONAJ kovčeg, u kojem su bile apsolutno sve moguće šifre za lansiranje nuklearnog arsenala.
Plus tome, za ne povjerovati, i sve upute za lansiranje!!!

Punih dvadeset minuta je kovčeg ležao na ulici, dok su kraj njega prolazili i novinari i znatiželjnici. Tek nakon toga, jedan mladi policajac je vidio da tu nešto ne štima, te je uzeo kovčeg i otvorio ga. I kad je vidio što je unutra, problijedio je, sjeo u svoj policijski automobil, te žurno odnio to čudo Tajnoj službi u bolnicu gdje je bio i predsjednik.

Čistom slučajnošću, dan koji je mogao poći po još većem zlu, je ipak završio dobro.

Fotografija prikazuje atentat na američkog predsjednika Reagana nekoliko trenutaka nakon ispaljenih hitaca.

Izvor: Povijest – prava istina, ma kakva god ona bila

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button