DomovinaIzbor uredništva

CRKVENE BROJKE :Zadnjih pet godina nestalo 60 tisuća Hrvata iz BiH, pola Mostara, ili dva Široka Brijega

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine objavila je Crkvenu statistiku u BiH od 2015. do 2020. godine, iz koje je razvidno da je u zadnjih pet godina iz BiH nestalo preko 60 tisuća katolika.

2015. Hrvata katolika u BiH je bilo 405.735, dok ih je sada 345.448. Brojka novorođenih, odnosno krštenih je pala, dok je brojka preminulih narasla. 

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji 2015. je živjelo 175.188 katolika, dok ih je prošle godine bilo svega 129.189. 

U Mostarsko-duvanjskoj i trebinjsko mrkanskoj biskupiji prije pet godina živjelo je 197.639 vjernika, a danas ih je 189.725. Preminulih je više nego 2015., iako je stanovnika manje, a novorođenih, odnosno krštenih nema ni dvije tisuće. 

Broj katolika u Banjolučkoj biskupiji pao je na 26.534, dok ih je prije pet godina bilo 32.908. I ovdje je stanovnika manje, a preminulih više. 

Podsjetimo i da BiH, kako smo i pisali, nijedno od 25 ministarstava na federalnoj i državnoj razini nije posvetila demografiji.

Republika Hrvatska ima Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Srbija ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacijsku politiku, u Vladi Federacije i Vijeću ministara nijedan ministar se ne gorućom problematikom – iseljavanjem, ali i slabim natalitetom. Nasuprot Federaciji i Vijeću ministara, Republika Srpska ima Ministarstvo porodice, omladine i sporta, kojemu je djelokrug analiziranje demografskih kretanja, te praćenje i predlaganje mjera pronatalitetne politike, kao i promoviranje obiteljskih vrijednosti. Vladajući za ovaj problem već odavna nemaju rješenje, no dojam je da ga se i ne traži.

Stranke u svojim programima pišu da će im glavni cilj biti glavni pozitivna populacijska politika i revitalizacija kroz definiranje demografskih mjera za osiguranje porasta nataliteta i zaustavljanje trenda iseljavanja. Pišu, no koliko praktično provode, vidimo na terenu. 

Preuzeto sa hercegovina.info

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button