Domovina

Broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 posto, izgubili ”pravo” na ćirilicu

U Vukovaru je broj pripadnika srpske manjine pao ispod trećine s 34,8 posto na postojećih 29,73 posto

Prema konačnim rezultatima popisa stanovništva iz 2021., u Hrvatskoj žive 3,871.883 stanovnika. Među njima je, prema narodnosti 3,547.614 (91,63%) Hrvata, Srba 123.892 (3,2%), Bošnjaka 24.131 (0,62%), Roma 17.980 (0,46%), Talijana 13.763 (0,36%).

U odnosu na prošli popis, Hrvatska je izgubila 413 tisuća stanovnika, odnosno 10% svog stanovništva. Povećan je udio romske manjine, a smanjen je udio srpske i bošnjačke manjine u odnosu na popis iz 2011. U Vukovaru je broj pripadnika srpske manjine pao ispod trećine – s 34,8 % na postojećih 29,73% tako da je napokon riješen i ”problem” ćirilice u Vukovaru. 

Ćirilica u Vukovaru je podsjetnik na nekažnjene masovne zločine

Ćirilica na vukovarskom području nije neutralni kulturni simbol, što svako pismo u suštini jest. Ona je u tom gradu podsjetnik na nekažnjene masovne zločine, na izostanak svijesti o počinjenom zlu koje karakterizira lokalnu vukovarsku, ali i najutjecajniji dio šire srpske zajednice Hrvatskoj.

Na lokalnoj razini to je vidljivo u proslavama (!) koje se među Srbima još odvijaju na dan pada Vukovara, po još uvijek postojećim nadgrobnim spomenicima istaknutim četnicima s uvrjedljivim natpisima na njima, po uvrjedljivim pjesmama koje se mogu čuti na srpskim slavljima…

Na razini srpskih političkih predstavnika u Hrvatskoj dovoljno je spomenuti samo nekoliko ljudi, poput Vojislava Stanimirovića za kojega nije potrebno napisati ništa više osim njegova imena, ili Milorada Pupovca koji je u vukovarsku Kolonu sjećanja prvi put otišao tek 2013. i to samo stoga jer su par mjeseci ranije u tom gradu zakucane prve dvopismene ploče.

To što je s iskazivanjem pijeteta Vukovarcima zakasnio cca 20-ak godina, Pupovcu nije smetalo da si, po povratku s vukovarske komemoracije, uzme za pravo u Saboru pozvati na minutu šutnje “za sve žrtve u Vukovaru” koje su stradale od “nečovječnosti i bezumlja”.

Srpska agresija na Vukovar je tako nestala u Miloradovoj nečovječnosti i bezumnosti njegove prizemne političke lukavštine.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button