Povijest

Bošnjačka Armija BiH na današnji je dan ubila četvero Hrvata i dvoje Bošnjaka

28 GODINA OD RAKETIRANJA ZAPADNOG MOSTARA

Raketiranje Zapadnog Mostara, počinile su 3. rujna 1993. muslimanske oružane snage (u sklopu tzv. Armije BiH) u napadu na civilne ciljeve u Mostaru. Napad je proveden kao odmazda za vojni poraz muslimanskih snaga. U napadu je ubijeno šest, a ranjeno 20 hrvatskih civila.

Blog “Moja Herceg Bosna” piše da su 3. rujna 1993. muslimani (danas Bošnjaci) počinili masakr nad civilnim stanovništvom. Tog tjedna u 14 sati raketnim napadima na civilne ciljeve u Zapadnom Mostaru (koji je kontrolirao HVO) projektili su pali na naselje Balinovac i usmrtili šest civila – četiri Hrvata i dva Bošnjaka.

Najstarija žrtva je bio Marko Marić, star 87 godina a najmlađa žrtva masakra bila je Lejla Hujdur, djevojčica od 12 godina. Ispaljeno je 15 minobacačkih granata pri čemu je ranjeno je 20 osoba – 12 Hrvata i osam Bošnjaka, uključujući sedmero djece u dobi od 4 do 11 godina. Raketiranje je namjerno poduzeto protiv civila kao ciljeva napada, a u svrhu širenja terora među civilnim stanovništvom.

Žrtve zločina tzv. Armije BiH:

1) Marko Marić, 1906

2) Kata Pehar, 1928

3) Vencel Vidaček, 1930

4) Stanko Cvitković, 1940

5) Mensur Cican, 1964

6) Hujdur Lejla, 1980

Spomenuti blog primjećuje da Bošnjake nije zanimalo što je u Zapadnom Mostaru mnogo bošnjačkih obitelji ostalo dijeliti sudbinu sa svojim susjedima. Raketirali su civilne ciljeve ubijajući i Hrvate i Bošnjake i Srbe. U sličnom napadu na Zapadni Mostar 23. siječnja 1994. muslimanske granate su ubile četvero a ranile dvoje bošnjačke djece.

Zašto su ovi Bošnjaci manje vrijedni od onih Bošnjaka koje su ubile hrvatske i srpske granate, pita se blog Moja Herceg Bosna.

O ovim žrtvama se u Bosni i Hercegovini ne govori. Za masakr u Balinovcu i raketiranje Zapadnog Mostara (1993-94) nitko od bošnjačkih generala i bojovnika nije odgovarao.

Na području Mostara je tijekom domovinskog rata poginulo 484 hrvatskih civila i branitelja, a za smrt 400 Hrvata je odgovorna tzv. Armija BiH. Najmlađa žrtva muslimanske agresije je imala 5 a najstarija 95 godina. Civili su ubijani i snajperima a postojali su i logori gdje su muslimani mučili, silovali i ubijali zatočenike – Hrvate i Srbe. U mostarskom logoru zvanom “4. osnovna škola” od 30. lipnja 1993. do 19. ožujka 1994. godine stradavali su zatočeni pripadnici HVO-a i civili. Oni su svakodnevno u skupinama vođeni na prisilni rad na bojišnicu gdje su se borili pripadnici Armije BiH i HVO-a. Kopali su rovove, utvrđivali i osiguravali borbene položaje Armije BiH. Zarobljeni pripadnici HVO-a su također iz ugroženih mjesta izvlačili ranjene pripadnike Armije BiH.

-Zato se ova obljetnica ne smije nikada zaboraviti, ona mora biti prenijeta s nas, na naše mlađe koji će danas-sutra biti svjedoci svega toga tko je bio okupator i agresor na našem području, zaključuje se u objavi na blogu “

Crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button