Domovina

Francuska analiza: U Europi su trenutno tri potencijalne lokacije za mogućnost ratnih sukoba, jedna je BiH

Francuski list “Ouest-France” piše kako u Europi trenutno postoje tri regije koje su potencijal ratnih sukoba, a jedna od njih je Bosna i Hercegovina. S obzirom da je kapital najstrašljivija životinjica koja postoji (jer čim nanjuši ugrozu bježi) nije jasno kako Bakir Izetbegović svojim prizivanjem rata u BiH misli privući nove ulagače i pokrenuti gospodarstvo i život naprijed?

Autor Fabien Cazenave navodi kako u Europskoj uniji posljednjih tjedana sve više strahuju zbog mogućnosti sukoba na granici Poljske, u Ukrajini i u BiH.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Cazenave ističe da je 27. godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, kojim je zaustavljen “građanski rat” ponovo prisutna opasnost od izbijanja novih sukoba.

U tekstu se navodi kako nacionalističke stranke u oba entiteta stalno stvaraju tenziju. Posebno se ističe uloga Milorad Dodik, “lider Republike Srpske” koji od kolovoza “sve više provocira”.

Autor pogrešno navodi kako se RS povukla iz Oružanih snaga BiH, OSA-e i Agencije za zdravstvo BiH.

“Najavljena je uspostava autonomnih ministarstava i agencija u pitanjima oporezivanja, pravosuđa, zdravstva, pa čak i obrane. Čini se da je rizik od secesije bosanskih Srba velik. Međutim, Srbija do sada nije davala nikakve znakove ohrabrenja”, stoji u tekst list “Ouest-France”.

Dodaje se kako “sjenka Moskve”, koja je podrške Srbima koji su pretežno pravoslavne vjeroispovijesti, visi nad regijom Balkana dok se Europska unija muči da razjasni rokove za pristupanje ovih zemalja.

“Američka administracija odlučila je poslati specijalnog predstavnika Gabriela Escobara. Vijeće sigurnosti UN-a je početkom studenog obnovilo mandat misije EUFOR koja je raspoređena u Bosni i Hercegovini da jamči mir i stabilnost. Ali ova misija više nema 7.000 vojnika na terenu, već samo nekoliko stotina”, stoji u zaključku teksta, prenosi HMS.ba.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button