Vijesti

Prijedlog EK: Bez treće booster doze nema putovanja u EU

Prijedlog je da svi koji su se u proteklom razdoblju cijepili s dvije doze protiv koronavirusa (ili jednom ako je u pitanju Johnson&Johnson) trebat će najkasnije 9 mjeseci nakon primanja druge doze primiti i treću dozu cjepiva tzv. booster da bi mogli imati valjanu covid-potvrdu priznatu u EU.

Europska komisija jučer je predložila ažuriranje pravila o putovanjima unutar EU, koja su uvedena kao odgovor na pandemiju covid-19 i koja se tiču državljana tzv. trećih zemalja (BiH i sl.).

booster doza
Europska komisija predložila je da od 10. siječnja covid potvrde EU važe devet mjeseci nakon potpune imunizacije.

To će biti preduvjet za ulazak u zemlje Europske unije, a ova odluka trebala bi stupiti na snagu 10. siječnja 2022. godine, objavljuje Reuters, a prenosi Hercegovina info.

Novi pristup Europske komisije bit će zasnovan “na osobi”. U prijevodu, osoba koja ima važeću EU digitalnu covid-potvrdu u principu ne bi trebala biti podložna dodatnim ograničenjima, kao što su testovi ili karantena, bez obzira na mjesto polaska u EU. Od osoba bez EU digitalne covid-potvrde moglo bi se tražiti da se podvrgnu testu prije ili nakon dolaska.

Izvršna vlast EU također je predložila prihvaćanje svih cjepiva koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija u svrhe putovanja, što bi omogućilo “nebitna” putovanja u EU za ljude koji su cijepljeni kineskim cjepivom i cijepivom proizvedenim u Indiji.

Bez treće doze u Izralu se gubi propusnica (čak i ako ste primili dvije doze)

Podsjećamo, još je početkom 10/2021.g. DW prenio vijest iz Izraela gdje je odlučeno da se nova COVID potvrda može dobiti samo ako je primljena i treća doza cjepiva ili ako je druga doza primljena u zadnjih šest mjeseci. U protivnom je neophodno testiranje. To pravilo se ne odnosi jedino na djecu mlađu od tri godine.

Covid propusnica je svojevrsna ulaznica za javni život u Izraelu. Bez QR koda na pametnom telefonu nema ulaska u restorane, sportske objekte, kulturne ustanove i sveučilišta. Prvobitno se ta propusnica dobivala nakon primitka druge doze cjepiva. Ali od 3. listopada ona više ne vrijedi u Izraelu.

Čini se da je Izraelski slučaj ono što se primjenjuje i na Europu par mjeseci poslije…

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button