Domovina

AMERIKANCI NAPOKON SHVATILI: TREĆI ENTITET RJEŠENJE ZA BIH – DRŽAVI PRIJETI JUGOSLAVENSKI SCENARIJ

Američki institut za stabilizaciju i tranziciju (IST) objavio je studiju o Bosni i Hercegovini u kojoj precizno detektiraju probleme s kojima se BiH suočava uključujući srpski separatizam i bošnjački unitarizam te ponudio put izlaska naše zemlje iz trajne političke i društvene krize u kojoj se nalazimo.

Bosna i Hercegovina kao država dva entiteta i tri konstitutivna naroda je apsurdna i nelogično konstruirana, a funkcionalnom državom može postati samo kao federacija triju nacionalnih entiteta, stoji u studiji Američkog instituta za stabilizaciju i tranziciju (IST) iz Washingtona.

Naime, IST je uradio studiju o BiH u kojoj detektiraju ključne probleme naše zemlje te ujedno nude i rješenja kako bi BiH napokon izašla iz trajne političke i društvene krize koja vodi zemlju u neminovnu propast.

IST je stava kako Amerika i Europa moraju priznati svu plitkoumnost svojih nastojanja da održe sadašnje prisilno zajedništvo triju konstitutivnih naroda te smatraju kako je najbolje rješenje za BiH organizacija države kroz tri nacionalno dominantna entiteta.

„Posljednja stvar koju Washington treba je regionalna implozija u srcu Europe. Ili se sada bavite Bosnom i Hercegovinom, dok se njome može rukovati ili se kasnije suočite s daleko većim troškovima“, poruka je ovog američkog think tanka.

IST smatra kako Amerika najprije mora „pritisnuti“ Sarajevo da se pridržava odluke Ustavnog suda BiH o izmjeni Izbornoga zakona BiH koja se tiče izbora hrvatskih izaslanika u domove naroda.

„Osvježeni transatlantski pristup pod vodstvom SAD-a zahtijeva nekoliko ključnih elemenata. Najvažnije je povući daytonske zastarjele i neučinkovite institucije, poput Ureda visokog predstavnika i Vijeća za provedbu mira. Zatvaranje suda u Haagu daje jasan presedan“, smatra IST te upozorava kako je BiH danas „lažni protektorat međunarodne zajednice“.

K tomu, smatraju kako se odmah moraju ukloniti strani suci u Ustavnom sudu BiH.

„Najopasnija prijetnja demokratskom legitimitetu je kada građani više ne vjeruju da slobodni izbori i upravljačke institucije odražavaju volju naroda i jednostavno prestanu sudjelovati, ostavljajući politički prostor za ekstremističke elemente da ga iskoriste. Vraćanje punog suvereniteta ponudit će građanima Bosne i Hercegovine nove i ojačane razloge za sudjelovanje na izborima“, stoji u studiji IST-a.

Također, prepoznaju Rusiju i Tursku kao toksične „igrače“ na prostoru Bosne i Hercegovine, te predlažu da glavnu ulogu preuzmu Amerika, Europska unija i NATO.

Treći Entitet
Slika: Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Sarajevu da je Turska protiv bilo kakve intervencije visokog predstavaka Christiana Schmidta u vezi izmjena Izbornog zakona BiH i tako potvrdio procjene ovog izvještaja IST-a iz Washingtona, o toksičnosti Turskog utjecaja u BiH (izvor). Sve ovo se događa netom prije dolaska u R.Hrvatsku gdje će turski predsjednik obilježiti otvaranje islamskog kulturnog centra u Sisku. / Foto: snimka zaslona YouTube

„Takva bi tripartitna skupina donijela i institucionalni oporavak na stol, pored zlonamjernih sudionika Turske i Rusije, te vratila povjerenje među svim skupinama u Bosni i Hercegovini da Europa i Sjedinjene Države ponovno zajednički gledaju ozbiljno na budućnost BiH“, navedeno je.

Ističu i kako ideja reforme Bosne i Hercegovine u stabilan, troentitetski federalni sustav nije nova. Tu je ideju već prethodno predložila Međunarodna krizna skupina (ICG) State Departmenta u 2014. godini, koji je u svom završnom izvješću o BiH predložio uspostavljanje trećeg entiteta kojim bi Federacija BiH bila podijeljena na dva entiteta, odnosno na entitete s bošnjačkom i hrvatskom većinom.

Nema ničeg inherentno krivog u hrvatskom entitetu. To bi riješilo mnoge probleme: ne bi bilo dodatnih potreba za županijama, a odnosi između države i entiteta, te između entiteta i općina, mogli bi biti konzistentni diljem BiH. Umjesto zapletene federacije entiteta i naroda, zemlja bi bila normalna federacija teritorijalnih jedinica. Dizajn je to s mnogim uspješnim europskim primjerima. Etničke kvote mogu se zamijeniti regionalnom zastupljenošću i zaštitom temeljnih ljudskih prava“, stoji u studiji.

Sadašnja dva entiteta ne mogu osigurati preobrazbu BiH “u potpuno djelotvornu, inkluzivnu i funkcionalnu državu koja se temelji na vladavini prava, koja jamči jednakost i demokratsku zastupljenost svih konstitutivnih naroda i načela federalizam, decentralizacija i legitimna zastupljenost“.

„Troentitetsko rješenja to može osigurati“, jasno je navedeno.

S unutarnjom normalizacijom, dodaje se, Bosna i Hercegovina može postati suveren, stabilan i samopouzdan kandidat za ispunjavanje zahtjeva za postupno uključivanje u euroatlantske institucije.

Bošnjaci će za gubitak kontraproduktivnog sustava dominacije otpornih entitetskih partnera biti nagrađeni sa svojim vlastitim entitetom, uz vjerodostojnu perspektivu euroatlantske integracije i prosperitet i političko prihvaćanje koje dolazi s njim. Važno je da bi Bošnjaci usmjerili svoju energiju i resurse na izgradnji vlastite kulture i razvijanje identiteta umjesto da pretresaju druge zajednice, tretirajući ih kao egzistencijalne prijetnje“, smatra IST.

Također, IST je prepoznao srpski separatizam i bošnjački unitarizam kao glavne prijetnje opstanku BiH, a trajnu političku i društvenu krizu kao savršeno tlo za bujanje islamskog ekstremizma.

„Bosna i Hercegovina, nekad primjer međunarodne intervencije i rekonstrukcije, je danas propala država. Državna se raspada i više od desetljeća nalazi se u konstantnom političkom kaosu. Usred neprekidne političke i ekonomske disfunkcije, sigurnosne prijetnje pojačane od strane radikalnog islama, iščezavajućeg europskog i američkog interesa, i podijeljenog stranog interesa Rusije i Turske, budućnost Bosne i Hercegovine se doima turobna. Sve skupa, ovi čimbenici doprinose krizi koja prijeti povratkom nasilja na Balkan iz 1990-ih. Unatoč inicijalnom uspjehu, arhitektura Daytonskog mira iz 1995. nije u stanju riješiti temeljne probleme odgovorne za trenutnu krizu Bosne i Hercegovine.

Samo novi, transatlantski diplomatski pristup vođen od Amerike koji zamjenjuje zastarjelu arhitekturu Daytonskog sporazuma sa novim konstitutivnim temeljem može zaustaviti državnu i regionalnu političku fragmentaciju“, navedeno je u studiji IST-a.

Izvor

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button