Domovina

HRVATI IMAJU BUDUĆNOST U BiH, ALI NE U OVAKVOJ BiH!

Rečenica iz naslova mogla bi biti kratki zaključak jučerašnje HRS-ove tribine koja se održala u ”Kino Borak” u Širokom Brijegu s temom ”Imaju li Hrvati budućnost u ovakvoj BiH?”.

Predavači su bili vrsni intelektualci, što su svojim idejama, prijedlozima i kritikama jučer dokazali. Cilj tribine/tribina je taj da se sastane inteligencija koja će iznjedriti i artikulirati ideje te na vlast izvršiti pritisak svojim konstruktivnim prijedlozima kako očuvati i poboljšati status Hrvata u BiH, kao i samu BiH.

Sinoć se promišljalo o načinima poboljšanja statusa Hrvata. Svi predavači su izložili tezu da je ključ u radu, trudu, učenju kako bismo kao narod iznjedrili velike, umne, a najvažnije slobodne pojedince koji će svojim stečenim znanjima i iskustvima stvoriti bolju društvenu zajednicu. Pretpostavka za to je da napokon, kako među Hrvatima, a tako i među ostalim narodima zavlada meritokracija, tj. da biramo na odgovorna mjesta stručne, a ne podobne. Biranjem potonjih došli smo gdje smo došli.

Razgovaralo se i o ulozi brojnih društvenih sastavnica, kako akademske zajednice, tako i Crkve. Zaključeno je da svi trebaju i moraju ovom društvu dati više, a ponajviše da trebaju biti slobodni, slobodno misliti, slobodno pisati i slobodno kritizirati društvene anomalije. Svjetski, europski i ini centri moći također su bili tema. Hrvati moraju raditi na lobiranju u tim centrima moći. Moraju pojašnjavati svoju trenutnu poziciju i nametati rješenja, ali Hrvati u BiH moraju imati razrađena rješenja i planove, a zaključeno je da ih trenutno definitivno nemaju, za razliku od druga dva konstitutivna naroda, koja se nota bene nalaze u puno komotnijoj situaciji od Hrvata.

Kao organizatori ponosni smo što smo na tribinu osim našeg predsjednika, koji je svojim idejama još jednom pokazao i dokazao kako je lider oporbe u Hrvata u BiH, imali čast ugostiti vrsnog poduzetnika i čovjeka Ivicu Barbarića, koji je govorio o birokratskim dekadencijama, kako u poslu tako i u privatnom životu. Ivica je ispričao svoja neugodna iskustva s birokracijom prilikom posvajanja dvoje djece. naveli su iz HRS-a.

General i zastupnik u Hrvatskom saboru, Ante Prkačin, bio je kako to njemu i priliči jasan, iskren i direktan te otvoren kako sugestijama tako i usvajanju novih informacija. Čovjeka u habitu kojeg će možda, ako ovako nastavi djelovati i raditi, Hercegovina pamtiti kao Bakulu, Buntića ili Petrovića. Bio je iznimno konstruktivan i direktan slobodno iznoseći svoja viđenja sadašnjeg stanja u kojem se Hrvati nalaze, ali i prijedloge kojim se iz ovog trenutnog nepovoljnog stanja mogu izvući.Hvala svima koji su došli na tribinu unatoč dvama nogometnim derbijima koji su se odigravali u vrijeme tribine. Pored utakmica, prijenos tribine pratilo je skoro 10 000 ljudi. Hvala svim volonterima koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji tribine.Mi s tribinama nastavljamo dalje, nova lokacija uskoro će biti javna.

U nastavku pogledajte video s jučerašnje tribine u Širokom Brijegu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button