Domovina

Milanović:Koji je cilj ovog rata? Rat protiv nuklearne sile koja ratuje u drugoj zemlji?

Predsjednik RH Zoran Milanović izavao je veliku pažnju domaćih i regionalnih medija zahvaljujući posljednjem medijskom nastupu tijekom kojeg se osvrnuo i na Kosovo, Krim, Rusiju i Ukrajinu. Njegove izjave nisu prošle nezapaženo.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom ispraćaju 3. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi.

Pripadnicima kontingenta, na svečanom ispraćaju u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji predsjednik Milanović poručio je da u Litvu idu čuvati ugled, čast i reputaciju hrvatskih vojnika. „Onih čiji ste slijednici, onih koji su se borili prije trideset godina. Vi ste jedina vojska unutar NATO-a koja ima iskustvo borbe na vlastitom teritoriju. U obrani vlastite zemlje. Nitko drugi to nema. To su oni koji su stajali prije vas i svi vi i mi stojimo na ramenima tih divova“, istaknuo je Predsjednik.

„Zanemarite dnevnu politiku, izjave europskih i hrvatskih lidera. Stječite znanja usavršavajte ona znanja koja imate jer tamo idete kao ljudi koji nešto znaju i nešto hoće. I nikada nemojte zaboraviti da je vaš prvi, ne i jedini, ali prvi i glavni zadatak – obrana hrvatske domovine, njezinih granica, ljudi, teritorija i demokratski izabrane vlasti. Sretan put i sretan povratak!“, zaključio je predsjednik Milanović.

Nakon ispraćaja, Milanović je dao izjave za medije u kojima se osvrnuo i na Kosovo, Krim, Rusiju i Ukrajinu. Njegove izjave nisu prošle nezapaženo:

“Koji je cilj ovog rata? Rat protiv nuklearne sile koja ratuje u drugoj zemlji? Je li postoji konvencionalan način da se pobijedi takva zemlja?” upitao je. “Tko plaća cijenu? Europa. Amerika plaća najmanje”,

“Stav kolektivnog Zapada u sukobu u Ukrajini je nemoralan”, rekao je Milanović

Ursula von der Leyen je prije dva mjeseca rekla da je 100.000 ukrajinskih vojnika ubijeno, što znači da je još 250.000 ranjeno. Ako je to istina, onda je sada 150.000 mrtvih. Rusi imaju prednost u streljivu, topništvu, u neograničenom broju i koje je rješenje – ostaviti Ukrajinu potpuno bez ljudi? Ja nisam predsjednik Ukrajine, ali sam imao simpatije prema ovoj zemlji”, rekao je dalje predsjednik.

“Ovo je duboko nemoralno, ovo što radimo kao kolektivni Zapad, koji zapravo ne postoji, jer nema rješenja. Rješenje nije promjena vlasti u Rusiji. A njemački tenkovi u Harkivu još će više Rusiju približiti Kini. To politički gledano nije mudro i šteti Zapadu”, rekao je Milanović.

Predsjednik je izrazio spremnost pružiti humanitarnu pomoć i osuditi neprijateljstva bez ikakvog vojnog angažmana. Hrvatski čelnik je dodao da je Moskva od 2014. izazvana na oružani sukob izvana. Prema njegovim riječima, ruske oružane snage uništit će sve tenkove koje zapadne zemlje planiraju poslati u Ukrajinu.

Milanović se više puta izjasnio protiv sudjelovanja Hrvatske vojske u događajima u Ukrajini i izrazio sumnju u učinkovitost sankcija.

U nastavku pogledajte njegovu raspravu sa ”novinarom” N1 televizije Ivanom Hrstićem:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button