Domovina

ʼDekan je tu zbog nas. Kad se ujedinimo, neće nam moći ništa nametatiʼ

Mediji su se u utorak raspisali o “nasilnom upadu” studenata u zgradu Kineziološkog fakulteta čiji je dekan uveo obavezu kovid potvrda za studente koji odaberu ići na predavanja (za ostale je ostavio mogućnost online nastave).

Studenti su se organizirano okupili ujutro u 9 sati i zajedničkim naporima uspjeli ući u zgradu bez kovid potvrda. Potom su održali nekoliko govora u predvorju fakulteta. Dekan Tomislav Krstičević pozvao je policiju i optužio studente da su “nasrnuli na zaštitare”. Rekao je da većina okupljenih “nisu studenti KIF-a”. Kasnije je Jutarnji list objavio video na kojem se vidi da je prilikom ulaska u zgradu bilo naguravanja sa zaštitarom, piše Mario Nakić za Liberal.

Tko je bio nasilan prema zaštitaru?

Mainstream mediji objavili su dekanovu stranu priče, a nas zanima i što kažu studenti koji su sudjelovali u tome.

“Dekan je znao da će biti okupljanje i već nam je dan ranije najavio da će pozvati policiju ako pokušamo ući nasilno”, kaže Tvrdko Tomašek, student KIF-a.

“Ne znam tko su dečki koji su bili nasilni prema zaštitarima, znam da to nije nitko od nas, studenata KIF-a koji smo se okupili da bismo prosvjedovali protiv uvođenja kovid potvrda. Nama cilj nije nasilje ni nad kim. Tko bi to mogao biti? Ne znam, to je mogao biti bilo tko. I dekan je mogao naći neke dečke i reći im da se malo poguraju kako bi dobio razlog da zove policiju i da nas optuži za nasilje.

Dekan je pokazao da se zna služiti prljavim trikovima kada nas je dan ranije pokušao zastrašiti najavljenim pozivanjem policije i jasno rekao da će prijaviti organizatore u slučaju nasilnog ulaska na fakultet, iako smo pokazali želju za dijalogom, a sve u nadi da ćemo odustati od okupljanja. Neka bude jasno da ja u nikog ne upirem prstom, ali postavlja se pitanje je li dekan bio spreman pozvati svoje ljude samo kako bi netko i izvršio taj nasilan ulazak”, dodaje Tvrdko.

Testiranje – novi udar na studentski džep

Kaže da je dekan uveo kovid potvrde na “za njega vrlo pametan način” jer je ostavio mogućnost online nastave za one koji nemaju kovid potvrde, tako da je dosta studenata neutralizirao da se ne bune. Tako je, prema mišljenju ovog studenta, smanjio pritisak na sebe. Međutim, svim studentima bez kovid potvrde nametnut je jedan novi problem.

“Na kolokvije i ispite nećemo moći doći bez testa, a test moramo plaćati mi. To nam je dodatni trošak studiranja povrh onoga što je od početka ugovoreno.

Očito da je dekanova odluka isključivo politička, jer navodi da je svjestan financijske nemoći studenata da si plaća testove, za koje fakultet također nema novaca, a ako je imalo pratio razvoj epidemije svjestan je i da je rizik za oboljenje kod našeg uzrasta izrazito malen. Također, stručni stožer nije izdao javnu preporuku sastavnicama sveučilišta da uvode covid potvrde. Stoga se postavlja pitanje: zašto dekan želi biti politički podoban, što on time dobiva ili što neće izgubiti?”

Od 15 predstavnika studenata, 14 je protiv kovid potvrda

Na pitanje hoće li se cijepiti, odgovara: “Osobno se vodim principima. Ako tvrde da je nešto za moju dobrobit, a vidim da se broj cijepljenih pokušava povećati na vrlo loše načine – prisilama, ucjenama, prijetnjama i represijom – onda se iz principa neću cijepiti. I da se bojim korone, i da potpuno vjerujem cjepivu, ne bih se cijepio iz principa.”

Kaže da među studentima KIF-a koji su protiv kovid potvrda ima i dosta cijepljenih. “Dobar dio cijepljenih studenata učinio je to samo da ih puste na miru. Od 15 predstavnika studenata KIF-a, 14 je protiv dekanove odluke.”

Također, podržavaju ih i neki profesori. “Profesori na našem faksu su podijeljeni. Ima onih koji su protiv cijepljenja, ima onih koji su cijepljeni, ali se protive potvrdama, dok na medicinskoj katedri profesori uglavnom podržavaju kovid potvrde, odnosno sve što stručni stožer preporuči. Neki nam profesori privatno izražavaju podršku, ali ljudi se općenito ustručavaju javno izreći svoje stavove.

Ako pogledamo kroz povijest, studenti su uvijek bili nositelji promjena. To je zato što još nemamo obitelj, djecu, pa se lakše možemo upustiti u društveni bunt. Danas su mladi općenito inertni, ne žele ni čuti za politiku, ali sada vidimo da ih politika svejedno može opaliti. Pozivam studente da nam se pridruže u što većem broju jer ćemo zajedno lakše prebroditi ovu situaciju.

Dekan je svjestan da su on i profesori tu zbog nas, a ne mi zbog njih. Kad se ujedinimo, neće nam moći nametati svoju volju”, zaključuje Tvrdko Tomašek.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button