Zanimljivosti

Zašto je sovjetska medicina bila jedna od najboljih na svijetu?

Smatra se da je sovjetski sustav medicinske njege bio bez premca. Medicinske usluge u Rusiji su i danas većinom besplatne, ali kvaliteta nije ista.

Teške godine Građanskog rata koje su nastupile poslije revolucije 1917. vratile su zdravstveni sustav Rusije skoro u srednji vijek. Novu sovjetsku državu su potresale epidemije kolere, tifusa i velikih boginja, u zemlji je bilo nedovoljno medicinskih djelatnika, bolnica i lijekova.

Prvih godina sovjetske vlasti mortalitet je naglo skočio, a natalitet se prepolovio. Javila se hitna potreba za organiziranim zdravstvenim sustavom.

SSSR je uspio organizirati takav sustav medicinske njege za čitavu državu i svi građani su imali pravo besplatno se liječiti u novim medicinskim ustanovama.

Građani su mogli tražiti pomoć u nabližoj stanici prve pomoći, zatim u najbližoj ambulanti. Za kompleksniju medicinsku njegu dobili bi uputnicu za općinsku ili gradsku bolnicu. Za najteže slučajeve postojale su specijalne medicinske ustanove. Sličan sustav je postojao i za djecu.

Osim toga, kontroliralo se zdravstveno stanje radnika svakog kolektiva i zaposlenici su morali jednom godišnje izostati s posla kako bi napravili potrebne medicinske analize.

Pravo na besplatnu medicinsku pomoć je propisano u Ustavu 1936. kao jedno od temeljnih prava sovjetskih građana (zajedno s pravom na obrazovanje, rade itd.).

Velika pažnja se poklanjala i prevenciji bolesti, stoga su postojali mnogi dispanzeri poput onih za spolno prenosive bolesti, alkoholizam i tuberkulozu.

Još jedna preventiva je bilo cijepljenje, obvezno za sve: od djece do starijih.

Sovjetska medicina se posebno iskazala u godinama Velikog domovinskog ili Drugog svjetskog rata. Na bojište je vraćeno 72% ranjenih i 90% oboljelih vojnika, više od 17 milijuna ljudi.

U kasnijem sovjetskom razdoblju su se pojavile neke platne usluge, a nepisano pravilo je bilo da se liječnicima pokloni bombonijera ili boca konjaka.

Zdravstveni sustav u Rusiji je i danas uglavnom besplatan. Ali kvaliteta, nije ista i razlika između državnih i privatnih klinika je jako primjetna.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Russia beyond

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button