Svijet

WHO više ne preporučuje 2 terapije protiv korone

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) više ne preporučuje dvije covid-19 terapije antitijelima jer su ih omikron i posljednje varijante virusa učinili zastarjelima.

Stručnjaci WHO-a jučer su savjetovali da se dvije terapije, sotrovimab i casirivimab-imdevimab, koje su bile među prvim lijekovima protiv koronavirusa na početku pandemije, ne koriste. Virus je od tada evoluirao te sve više laboratorijskih istraživanja pokazuje da one imaju ograničeno djelovanje na nove varijante.

EMA i dalje preporučuje obje terapije

Snimka zaslona/ Izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke

Stručnjaci WHO-a jučer su savjetovali da se te terapije ne koriste, čime su povukli ranije preporuke koje su ih podržavale. Sotrovimab, lijek GSK-a i partnerske tvrtke Vir Biotechnologyja, povučen je s američkog tržišta već u travnju. Tijekom pandemije ovaj lijek je donio milijarde dolara zarade.

Casirivimab-imdevimab Regenerona i Rochea također je donio milijarde zarade. Američka agencija za lijekove (FDA) revidirala je svoje mišljenje o tom lijeku u siječnju, ograničivši ga na manju skupinu pacijenata zbog slabijeg učinka na omikron.

Europski regulator i dalje preporučuje obje terapije.

wwe.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button