Zanimljivosti

Vjerovali ili ne: Svi oni koji od danas u Austriji nose maske na javnom mjestu mogu biti kažnjeni

Nakon prestanka obveze nošenja maski ponovno vrijedi stara zabrana maskiranja prema kojoj se usta i nos mogu pokriti u javnim prostorima samo uz liječničko uvjerenje.

Corona je bogatija za jednu pravnu bizarnost. Svatko tko danas hoda ulicama, vozi se podzemnom željeznicom, ide u ljekarnu ili supermarket te nosi masku i ne može vjerodostojno dokazati i pokazati da pokriva usta i nos zbog pandemije, riskira da ga uhvati policija. zbog kaznenog postupka za upravni prekršaj. Barem tako to vide u MUP-u i sigurnosnim organima na upit Kleine Zeitunga.

Pravna pozadina zakonski sive zone – Ukidanjem obveze nošenja maske, stara zabrana prekrivanja i maskiranja ponovno će stupiti na snagu. No, ovaj zakon propisuje da se iz zdravstvenih razloga smije pokriti lice, ali uz predočenje liječničke potvrde, stoji u MUP-ovom tumačenju zabrane pokrivanja. To znači: Svatko tko sada nosi masku na javnim mjestima mora sa sobom nositi liječničku potvrdu. Tko to nema kod sebe podložan je zakonu o upravnim prekršaja – jednako kao za prelazak ulice na crveno.

Policija će, kako se navodi, “osobito u idućih nekoliko mjeseci imati razumijevanja pri intervencijama.” “Ako osoba može dati zdravstveno opravdanje i ako ono bude vjerodostojno, nema administrativnog prekršaja”, rekli su iz Ministarstva unutarnjih poslova za Kleine Zeitung.

U MUP-u tvrde da rade na rješenju problema. Iza zatvorenih vrata govori se da bi bila dovoljna preporuka Ministarstva zdravstva prema kojoj bi ljudi na javnim mjestima trebali dobrovoljno staviti masku ako je potrebno. Sigurnosna tijela mogu policijskim službenicima uputama i preporukama jasno dati do znanja da se suzdrže od kontrola i kažnjavanja.

U razgovoru za Kleine Zeitung profesor ustavnog prava Bernd-Christian Funk potvrdio je da ovdje postoji problem. Funk govori o “koliziji dužnosti”, koja se, međutim, može “pravno ispravno riješiti”. “Pandemija nije gotova. Istraživanja kanalizacije to potvrđuju gotovo svakodnevno. Pravo da zaštitite sebe i druge od zaraze nošenjem maske ima prednost.”, tvrdi Funk.

Sa stajališta ustavnog pravnika, apsurdno je i “nedopustivo” tražiti potvrdu od osoba koje nose maske iz zdravstvenih razloga. Funk ide i korak dalje: “U datim okolnostima ne morate se niti usmeno opravdavati policiji.” Gledajući tako, nije ni potrebno da MUP inzistira na preporuci Ministarstvo socijalne skrbi. “Sve dok virus ne nestane – a sigurno je pretpostaviti da neće nestati u skorije vrijeme, ako uopće ne nestane – problem je očito rješiv u interesu zdravlja.”, ističe stručnjak.

Funk smatra nedopustivom čak i obvezu iz starog zakona prema kojoj ste morali nositi potvrdu ako ste iz zdravstvenih razloga pokrili usta i nos. “Obveza je već bila problematična u starom pravnom sustavu.”

Prisjetimo se kako je samo prije 16 mjeseci izgledalo u Austriji:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button