Vijesti

Visoki predstavnik Schmidt nameće izmjene Izbornog zakona BiH?

Prema određenim informacijama o potencijalnoj akciji Schmidta obaviješteni su i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP). Da u OHR-u uveliko pričaju o potencijalnoj akciji Christiana Schmidta u pravcu izmjena izbornog zakona potvrdilo je nekoliko izvora, objavila je danas Istraga. A da se u OHR-u ovih dana intenzivno radilo na toj temi potvrđeno je i za Klix.ba, prenosi Vrisak.info.

U uredu visokog predstavnika uveliko traju konzultacije i razmatranje različitih opcija za eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Promjene izbornog zakona mogu ići u dva pravca – tehničke izmjene, ali i one koje se odnose na formiranje Doma naroda FBiH.

Prema određenim informacijama o potencijalnoj akciji Schmidta obaviješteni su i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP). Redovna sjednica Vijeća za provedbu mira (PIC) je zakazana za sutra, a iako je na dnevnom redu izvještaj o Srebrenici nije isključeno da se raspravlja i o temi izmjena izbornog zakona.

Kako je rečeno iz više izvora članice PIC-a su podijeljene o eventualnom miješanju Schmidta u izmjene izbornog zakona. Pojedine članice podržavaju takav potez, dok su pojedine protiv, smatrajući da visoki predstavnik ne bi trebao djelovati prije izbora.

Schmidt
Slika: Dok BiH političari ne uspijevaju postići dogovore o izbornom zakonu, zadnje istraživanje o razlozima ili razmišljanjima o odlasku iz BiH pokazuje kako 2/3 ispitanika navodi kao glavne razloge : 1. nestabilna politička situacija (67,3%), 2. ekonomski razlozi (52,2%) i 3. budućnost djece (45,6%) / Izvor: Vrisak.info

Od trenutka kada je postalo jasno da domaći političari neće uspjeti dogovoriti promjene izbornog zakona, službeni Zagreb je počeo slati poruke kako Schmidt mora nametnuti izmjene izbornog zakona. Ured visokog predstavnika je u posljednjih 12 mjeseci tri puta koristio Bonske ovlasti:

  • Prvo je Inzko nametnuo zabranu negiranja genocida, a Schmidt je u manje od godinu mandata dva puta posezao.
  • Prvo kada je poništio zakon RS-a o državnoj imovini, odnosno o poljoprivrednom zemljištu, a potom
  • nametanjem odluke o financiranju izbora.

Svi ti potezi su se pokušali tumačiti kao izlaženje u susret Bošnjacima, ali se u međuvremenu stvorila atmosfera kako se u slučaju izbornog zakona mora izaći u susret Hrvatima.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
www.vrisak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button