Domovina

VIDOVIĆ KRIŠTO: HOĆEMO LI NAKON SLUČAJA SANADER IMATI I SLUČAJ PLENKOVIĆ-ULOGA MEDIJA

Sindikat hrvatskih željezničara ovih je dana uputio otvoreno pismo Vladi RH u kojemu iznosi teške optužbe te navodi konkretne činjenice koje su nevjerojatne, ali i šokantne. Nakon ovakovog pisma u funkcionirajućoj državi, ili cijela vlada treba dati ostavku i biti procesuirana, ili sindikaliste treba optužiti za klevetu i uznemiravanje javnosti.

U Hrvatskoj se, nažalost, prelazi preko dramatičnih činjenica kao da one ne postoje. Zašto je tomu tako i zašto prihvaćamo nenormalno kao normalno, a svjesni smo da pravni i društveni nered automatski znači razgradnju države, siromaštvo i korupciju.

Treba pogledati uzročnike i metode koje drže Hrvatsku u destrukciji te nanose nepravdu velikoj većini hrvatskih građana. Treba napokon utvrditi tko su te osobe koje nameću hrvatskim građanima nepravdu kao prirodno stanje. Sljedeći slučajevi prikazuju uzročnike stanja u Hrvatskoj.

Hrvatska je bila jedna od rijetkih država u Europi koja je uhitila svoga demokratski izabranog, bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Ova činjenica jest u svojoj naravi neugodna za cijelu naciju i državu, jer u inozemstvu se pitaju, kakva je to država koja nekoga bira za čelnu osobu u državi, pa tu osobu onda uhićuje.

Svaka funkcionalna država ima institucije nadzora koje onemogućuju nastanak situacije u kojoj prva osoba izvršne vlasti mora biti uhićena. Ustrojstvo modernih država je takovo da sustav na nepravilnosti reagira na način da kršenje zakona od strane premijera ili ministara brzo postane javno, te su, u normalnoj situaciji, primorani dati ostavke.

U Hrvatskoj smo svjedočili javnom statusu kojega je imao Sanader. Medijski tretman Sanadera bilo je degutantan i u potpunosti nedemokratski. Mediji su se natjecali u divljenju veličini lika i djela Ive Sanadera. Neki će se sjetiti afere „Verona“, u biti slučaj sumnjive prodaje dionica Pliva. Tada su pojedini mediji izvještavali o reakcijama Sanaderove vlade na optužbe zbog korupcije – bez da su uopće objavljivali same optužbe! Nestvarno novinarsko podaništvo. Motiv za to medijsko idolopoklonstvo bio je jednostavan, a on se zove lopovluk u kojemu su sami mediji sudjelovali.

Onda je Sanader dao ostavku (i još uvijek ne znamo pravi razlog te ostavke). Tada isti mediji ti koji su ga kovali u zvijezde, počinju Sanadera „cipelariti“ te mu prišivati sve grijehe, kao da je on osobno bio i premijer, i ministar svih ministarstava. Kao da nije bilo ni Kalmete, ni Šukera, ni Marine Dropolić, ni Čobankovića, ili Pankretića.

Postavlja se pitanje, ako je Sanader bio korumpiran, a bio je, zašto nije optužen za stvarni kriminal kojega je činio, već je optužen za male slučajeve (male naspram onoga što je stvarno činio)? Što su radile institucije sustava? Što je radila policija, što je radila SOA, što je radio DORH ili Porezna uprava.

Korupcija koju čine tijela države, znači proračunske institucije, i to u toliko visokoj mjeri kao u Hrvatskoj, ne može ostati nezamijećena. Krađa proračunskih sredstava ili prodaja državnih resursa ispod cijene automatski prolaze i kontrolu različitih tijela državnih institucija; to može biti skriveno samo ako i ta tijela sudjeluju u tom lopovluku.

U funkcionalnim državama postoji i takozvana četvrta grana vlasti, a to su mediji. Znači, ako mediji počnu rasvjetljavati i objavljivati pojedini kriminal, tada se taj kriminal zaustavlja. Tada institucije, kao što su policija i pravosuđe, reagiraju te se činjenično i do kraja rasvijetli počinjena nepravilnost. Krivci se kazne, a ukradeno se vrati građanima koji su tim lopovlukom pokradeni.

Koji je razlog da Hrvatska ponavlja iste greške?

Trenutačno u Hrvatskoj imamo identičnu situaciju kao i u slučaju Sanader: mediji, policija, SOA i pravosuđe prave se slijepi te ne reagiraju na otvorenu pljačku, bezakonje, ali i veleizdaju koju čini Plenkovićeva struktura.

Prošlo je više od 5 godina od otvaranja slučaja Agrokor, a nije održano ni jedno ročište.

Prošlo je više od 4 godine od slučaja Uljanik, i ništa se procesualno nije dogodilo.

Prošlo je skoro dva mjeseca od slučaja INA, a istraga se vodi tako da se cijeli slučaj zataška.

Prošlo je mjesec dana od željezničke nesreće kod Novske u kojoj su 3 osobe izgubile život, a o razlozima nesreće se ništa ne zna. U Bavarskoj je bila željeznička nesreća prije nekoliko mjeseci i razlozi nesreće su se znali u roku od 3 dana.

Prošlo je dvije i pol godine od potresa u Zagrebu, te skoro dvije godine od potresa na Banovini, a obnova Zagreba i Banovine može se smatrati sramotom, nesposobnošču ili namjernim raseljavanjem Hrvatske. Imati novce za obnovu na računu i dvije godine ih ne trošiti – to je do sada neviđena i neobjašnjiva situacija. Hrvatska je nakon Oluje, bez ičije pomoći te isključivo vlastitim sredstvima u dvije godine obnovila veći dio objekata koje je srpski agresor porušio.

Ovi slučajevi dokazuju da institucije koje plaćaju hrvatski građani jednostavno ne rade što moraju raditi, a posljedice osjećaju opet oni koji plaćaju te institucije, hrvatski građani.

Ovdje treba posebno naglasiti ulogu i angažman medija u zadržavanju sadašnjeg stanja korupcije i nepravde. Djelovanje medija najbolje opisuje engleska poslovica koja kaže „ogovaranje i laganje idu zajedno“.

U posljednje vrijeme osobno sam izložena blaćenju s dokazivo lažnim konstrukcijama. Prije nekoliko dana klevetao me je Indexov novinar Duhaček. Kaže se da mržnja zasljepljuje, što u slučaju Indexa jest slučaj. Ali u ovom navedenom, te u slučaju drugih klevetnika, od kojih se neki nazivaju domoljubima, primjetna je i uputa nalogodavaca da me blate kako bi me onemogućili u borbi protiv korupcije i nepravde.

Ovdje valja napomenuti da Index i ostali plaćenici imaju financijsku povezanost s vladinim ili paravladinim moćnicima. Jer, ne treba zaboraviti od koga sve, primjerice, Indeks prima novce ili reklame. Index, primjerice, sustavno prešućuje moje argumente o korupciji Plenkovićeve vlade, kao što i sustavno prešućuje moje argumente vezane uz PPD i Plenkovićevog tajkuna Vujnovca.

Kao i u slučaju Sanadera, u današnjoj Hrvatskoj postoji savez protiv istine i transparentnosti. Pozivanje na zakon ili borba protiv nepravde nailaze na medijsku izolaciju ili otvoreno klevetanje od strane vlasti, te dobrog dijela oporbe – i od samozvane ljevice, i od samozvane desnice.

Dovoljno je pogledati koje teme i koji političari dobivaju prostor na HRT-u. Djelovanje HRT-a može se nazvati organiziranom propagandom s ciljanom zaštitom lopovluka i nepravde. Zato kada nekom političaru HRT daje prostor, budimo jako oprezni prema toj osobi, jer pouzdano znam da se informativnim programom upravlja izravno iz Plenkovićevog ureda.

U Hrvatskoj smo svjedoci apsurdnih političkih konstrukcija kako bi se odvratila pozornost s bitnih tema, a bitne teme su kako žive naši ljudi, kako podnose divljanje cijena i niske plaće.

Svakako je bitna i tema odnos prema društvenim vrijednostima i ustavnim temeljima. Ovdje treba pogledati apsurdan odnos prema svakodnevnim vrijeđanjima Hrvatske od strane Srbije. Hrvatska kao da nije država, nema reakcije na optužnice protiv naših pilota, srbijanski ministri vrijeđaju, na primjer, europskog zastupnika Piculu zbog njegova rada u EU parlamentu. Zašto Hrvatska nije reagirala na to vrijeđanje? Zašto Hrvatska dopušta provokacije od strane Patrijarha Porifirija, osobe koja s vjerom nema ništa zajedničkog, čije nacionalističko ponašanje osuđuje velik dio Europe, ali Hrvatska šuti. Patrijarh Porfirije je helikopterima, gumenim mecima i suzavcem ustoličio svoga Episkopa na Cetinju; taj čovjek vrijeđa i kleveće našega mučenika, blaženog Alojzija Stepinca. Uostalom, odlikovanje SPC-a ratnog zločinca Šešelja jest crta koja je morala izazvati reakciju Hrvatske, te tog Porfirija proglasiti personom non grata u Hrvatskoj.

Postavlja se pitanje – ima li izlaza iz ove društvene, tjeskobno-destruktivne situacije?

IMA!

On se zove primjena zakona na sve jednako. Znači, ako šef Porezne uprave nije primijetio da se krade milijarda iz INA-e, onda treba biti trenutačno smijenjen, ali se mora utvrditi i zašto nije djelovao, te ako je znao za lopovluk, treba ga zbog pogodovanja ili ne-činjenja procesuirati.

Ako premijer ne dođe na saborsko povjerenstvo, onda je to nepoštivanje parlamenta ali i građana. Onda su sve političke opcije dužne stati na stranu građana i smijeniti tog premijera. Postoje standardi kojih se moraju držati svi politički akteri, a osnovni standard je poštivanje svoga naroda. Ako njemački kancelar poštuje svoj parlament i dolazi na istražna povjerenstva, onda to mora i hrvatski premijer. Hrvatski građani nisu manje vrijedni od njemačkih građana.

Hrvatskoj treba veliko pospremanje i utvrđivanje odgovornosti svakog pojedinca za stanje u području za kojega je odgovoran, od Glavne državne odvjetnice do predsjednika Ustavnog suda, od predsjednika vlade do župana.

Ako mediji sudjeluju u laži, i za to laganje ili manipuliranje primaju novce poreznih obveznika, onda kao i u Austriji trebaju biti uhićeni i procesuirani.

Hrvatska treba efikasnu vlast koja zakone provodi bez iznimki i sama poštuje zakone. Zato moramo stvoriti jaku političku opciju, koja ne poznaje strah i ne plaši se nikoga kada su u pitanju pravda, poštenje i nacionalni interes.

Hrvatska to može, to smo pokazali u svojoj slavnoj povijesti, i to smo dužni prema svojoj djeci.

Karolina Vidović Krišto

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button