DomovinaGospodarstvo

Vedran Jakominić: PDV je po svojoj prirodi, ne visini, uništio Hrvatsku

Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić je rođen u Rijeci 1980. godine, gdje je završio osnovnu školu i srednju hotelijersko turističku školu, a nakon toga i Hotelijerski fakultet u Opatiji.

Nekoliko godina kasnije radeći u organizaciji kulturnih evenata 2008. godine, postao je dio javnog sektora koji napušta 2013. godine. Tada se odlučio posvetiti vlastitom obrazovanju u obliku poslijediplomskog studija Hult International Business School u Londonu, a istovremeno s poslovnim partnerom pokreće King’s Caffe pubove i pivovaru u Rijeci kao master brewer s čime je strast prema pivskoj kulturi pretočio u profesiju.

Uvijek aktivan u društvenom životu, u svojoj je NGO karijeri bio član upravnog odbora Udruge Franak, osnivač rugby kluba Rijeka, osnivač, prvi i aktualni predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre (UUKI), trenutni potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, čija je sastavnica i UUKI, te član Izvršnog odbora udruge Poduzetnički klub – Rijeka, a sve u namjeri da kroz povezivanje poduzetnika pokrenemo puni ekonomski potencijal Rijeke.

Njegovu Facebook objavu o tome kako je PDV uništio Republiku Hrvatsku prenosimo u cijelosti:

O čemu sam pričao neki dan?PDV je po svojoj prirodi, ne visini, uništio RH. Znam da zvuči radikalno – pogotovo nama ekonomistima jer smo naprosto u tom sustavu i ne sagledavamo ga realno. So, read on. PDV je kolonijalni porez koji je vrlo pogodan za ekonomiju obujma. Problem PDV-a NIJE ugostiteljski problem, ali se u takvoj struci najviše osjeti.

To znači da visoko tehnološki procesi, korporacije i trgovački lanci imaju stratešku prednost budući da imaju značajno manji udio rada u razlici u cijeni. Dodatno, to znači da su urbani centri i turističke zone u boljoj poziciji, kako postižu bolju razliku u cijeni. Prevedeno, to znači da su ruralna i ekonomski manje razvijena područja dodatno priklana. PDV je duboko nepravedan, uzrokuje dvostruko i vrlo, vrlo visoko oporezivanje plaće.

Jakominić: Što je uopće dodana vrijednost?

Jakominić: Što je uopće dodana vrijednost?

Najjednostavnije rečeno, dodana vrijednost je razlika između vrijednosti plasmana proizvoda i troška stjecanja. Porez na dodanu vrijednost je porez koji se zadužuje kod svake ekonomske aktivnosti na njenu ekonomsku dodanu vrijednost, te pravedno raspoređuje poreznu obavezu na sve dionike u procesu. Međutim PDV je SLIJEP NA RAD i upravo zbog toga GLAVNI KOČNIČAR RAZVOJA ekonomije hrvatskog tipa, i najveći razlog REGIONALNOG ODUMIRANJA REPUBLIKE HRVATSKE.

Republika Hrvatska, osim što ima strukturu domaće ekonomije koja je najlošije prilagođena inherentnoj prirodi PDV-a, ima i jednu od najviših stopa u EU. Posljedično, najsporije rastemo, i najbrže gubimo stanovništvo. PDV po svojoj prirodi nesrazmjerno opterećuje radno intenzivne djelatnosti, a posebno u dijelovima zemlje u kojima je kupovna moć – a time i prodajne cijene – niža.

PDV direktno pogoduje ekonomiji obujma koja minimizira ljudski faktor u poslovnom procesu, te time pogoduje uništenju malih obrtnika, moms&pops shops, malih proizvodnih pogona, male trgovine i ostalih struka koje pate od benevolentne neučinkovitosti – odnosno onoj neučinkovitosti koja nastaje iz većeg osobnog i ljudskog angažmana.

Hrvatska ekonomija, a pogotovo njeni segmenti koji su u domaćem vlasništu, bazirana je na mikro, malim i srednjim tvrtkama, a koje su gotovo redovito i tehnološki nedorasle razvijenoj ekonomiji zapadne Europe. I veličina tvrtke, i njena tehnološka razvijenost uzrokuju manji obrtaj po zaposlenom a time inesrazmjerno veći porezni teret.

To, dalje, uzrokuje smanjenu konkurentnost prema korporacijama i tvrtkama u kasnijoj fazi razvoje te onemogućava konkurentne prihode djelatnicima te priječi razvoj tvrtki te imamo vrlo slabu tranziciju hrvatskih tvrtki iz mikro u male, a pogotovo iz malih u srednje i velike. Još gore, dovodi i do toga da se ekonomska moć slijeva u urbane zone gdje jekupovna moć i ekonomska aktivnost veća, te nedvojbeno dovodi do demografske katastrofe.

Na primjeru, realna stopa PDV-a u ugostiteljskom objektu u Zgb i u Čabru.

Edit: naravno da u B2B segmentu to nema nikakvog utjecaja, budući da PDV uopće ne utječe na cijenu proizvoda niti na volumen. Problem je isključivo u B2C odnosu, a koji čini ogroman dio domaće ekonomije zbog turizma. Podsjetimo se osnova – cijena je odnos ponude i potražnje, i labavo je vezana za porezno opterećenje. Za frizuru imate buđetirano 300 kn mjesečno. Ne 300 plus PDV.

Može biti slika sljedećeg: tekst "ROŠAK MATERIJALA STVARNA STOPA PDV-A U ZAGREBU MARŽA TROŠAK RADA 65,00 HRK TROŠAK MATERIJALA (ⅢI+IV) STVARNA STOPA PDV-A U CABRU DODANA VRIJEDNOST 30,00 HRK ETTO CIJENA MARŽA III 35.00 RK DV 35,00 HRK IV 100,00 HRK TROŠAK RADA 40,00 HRK ⅢI+ⅣV) 25,00 HRK PREDPOREZ 25,00 HRK DODANA VRIEDNOST NETTO CUENA I 8,75 HRK PDV HRK 25%ODV) VII 25% 25%ODI POREZNA OBVEZA V EALNA POREZNA STOPA 16,25 HRK 75,00 HRK (VI-VII) x VIII/IV 46,43% 18,75 HRK 1+11) VI 25%ODV PREDPOREZ 8,75 HRK POREZNA OBVEZA REALNA POREZNA STOPA 25%ODI) 10,00 HRK 66,67% (VII/IV"

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button