Kultura

Večeras premijera filma “Utjelovljena laž”

U sklopu projekta “Zaboravljeni vođe koji su izgradili našu Europu” Europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu snimiljen je kratkometražni dokumentarni film “Utjelovljena laž” o odnosu komunističkog režima prema blaženom kardinalu Alojziju Stepincu te je izdana dvojezična, hrvatsko-engleska knjižica “Pobjednik nad utjelovljenom laži”.

Inicirala ga je hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić uz pomoć Večernjakova kolumnista Mate Mijića. Film prati posljednju etapu Stepinčeva života, montirani politički proces 1946. , pet godina provedenih u Lepoglavi te kućni pritvor u Krašiću gdje je i umro 1960. O 14 godina Stepinčeva mučeništva u filmu govore povjesničari dr. sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest i izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću te nadbiskupov pranećak Josip Stepinac.

Knjižica će biti distribuirana u Europskom parlamentu, a engleska verzija filma prikazana u Bruxellesu čim to dopuste epidemiološke mjere.

Film o mučeniku grimiznoga srca u Hrvatskoj ćete moći pogledati putem portala Večernjeg lista te na Laudato i Z1 televiziji. Večeras, u 21:45, nakon, nadamo se , pobjede Vatrenih nad Španjolcima, na Laudatu je TV premijera.

Zahvaljujući Večernjem listu, Laudatu i Z1 televiziji ovaj sadržaj će doći do što više hrvatskih domova.

Raduje nas što u ovom vremenu kad se laž ponovno utjelovljuje, samo u nešto drukčijoj formi, imamo priliku prozboriti o istini. Druge nam nema.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button