Domovina

Udruga Franak MVEP-u: ‘Objavite tko su autori lažnog iskaza kojim su izdani hrvatski građani’

Udruga Franak poziva Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na javno sučeljavanje nakon što su opovrgnuli optužbe za lažno svjedočenje o slučaju franak njihove zaposlenice Gordane Vidović Mesarek na Sudu EU, u svojstvu zastupnice RH.

Iz MVEP-a su poručili da je stajalište izneseno pred sudom u skladu s argumentima kojima Vlada RH odbija dovođenje u pitanje ustavnosti Zakona, a potom i usklađenosti s pravom Europske unije. Sučeljavanje Udruga Franak traži kako bi se utvrdilo čije su izjave istinite, a čije lažne.

– Saznali smo već sada iz reakcije državnog tajnika da je očigledno kako je stajalište izrađeno u okviru MVEP-a, a to znači da ga možda nije pisala jedna osoba te da ga možda uopće nije pisala agentica Vlade RH, potpisnica Očitovanja. Međutim, ona je prijavljena za lažni iskaz, budući da je ona potpisnica Očitovanja. Pozivamo MVEP da javno objavi tko su autori, imenom i prezimenom, nakaradnog lažnog iskaza kojim je MVEP zajedno s Vladom RH izdao pravnu državu i hrvatske građane – kažu u UF-u te poručuju da nepoznavanje prava ne opravdava.

Smatraju da je reakcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova na njihovu kaznenu prijavu zbog lažnog iskaza agentice Vlade RH pri Sudu EU neargumentirana i ponižavajuća, kako kažu, za svakog prosječno upućenog poznavatelja okolnosti navedenih u kaznenoj prijavi.

–  U nedostatku argumenata, Vlada RH je arogantno nastupila te je još jednom omalovažila prava potrošača i podržala retoriku kakvu koriste banke – reagirala je Udruga Franak. Dodaju da obrana MVEP-a pokazuje neznanje državnih birokrata i navodi ih da posumnjaju u povezanost vlasti s bankarskim lobijem.

–  Niti jednim argumentom nisu pobijene tvrdnje iz kaznene prijave nego se pokušava izokretanjem smisla kaznene prijave obraniti pozicija dužnosnika MVEP-a. Ponajprije, mi niti jednom riječju nismo nikada doveli u pitanje ustavnost konverzije. Konverzija je ustavna, bila je potrebna, i spasila je mnoge tisuće hrvatskih obitelji od izbacivanja na ulicu.

Agentica Vlade RH lažno je iskazala u Očitovanju Sudu EU da su se potrošači konverzijom odrekli svojih potraživanja

Ona nije niti protivna pravu EU-a, o tome uopće nije bilo riječi u pitanju postavljenom Sudu EU – kažu u UF-u te pojašnjavaju da oni tvrde kako je agentica Vlade RH lažno iskazala u Očitovanju Sudu EU da su se potrošači konverzijom odrekli svojih potraživanja na temelju ništetne valute CHF, da su konverzijom uklonjene ništetne odredbe o valuti CHF, kao i da su potrošači znali da će valuta CHF biti utvrđena ništetnom pa su stoga prihvatom konverzije odlučili da neće ništa potraživati kada se ta ništetnost utvrdi.

– Obrazloženo je u kaznenoj prijavi detaljno zbog čega su ti iskazi u Očitovanju lažni iskazi, ovdje samo ukratko možemo ponoviti da nikakvih odricanja nije bilo, niti su ona zakonima bila dopuštena, da u vrijeme konverzije valutna klauzula CHF nije bila utvrđena ništetnom, pa onda nije bilo niti govora o uklanjanju ništetnosti iz ugovora te da niti jedan potrošač, pa tako niti jedan bankar nije mogao znati da će valutna klauzula dvije i po godine nakon konverzije biti utvrđena ništetnom, što se insinuira u Očitovanju kao nešto što je bilo općepoznato – stoji u priopćenju UF-a.

Naglašavaju i da se u tzv. Zakonu o konverziji niti u obrazloženju zakona, pa tako niti u samome zakonu ne pojavljuje niti jedna jedina riječ „ništetnost“ pa tako nema niti govora o uklanjanju ništetnih odredaba iz ugovora. Kažu kako je zakon imao jednu jedinu namjenu – izjednačiti položaj CHF dužnika s položajem euro dužnika, što se nije dogodilo.

–  Očigledno je da dužnosnici u MVEP-u ili uopće ne razumiju pravo EU-a koje daje potrošačima pravo na punu restituciju unatoč zakonskoj konverziji ili namjerno rade u korist banaka po nalogu nekoga tko ih je na njihova dužnosnička mjesta postavio. Time oni čine ogromnu štetu hrvatskim građanima koji su konvertirali svoje kredite, ali štetu čine i samoj državi – optužuju dužnici.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
vecernji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button