Gospodarstvo

Evo u kojoj valuti je najbolje štedjeti!

Zoran Grubišić pojašnjava da ne postoji “jedna prava” valuta za štednju – sve ovisi od vaših mogućnosti, ali postoje one koje će umanjiti šanse da novac izgubite.

Polovicom srpnja euro i dolar izjednačili su se po prvi put poslije 20 godina, nedavno je, po prvi put u povijesti, dolar vrijedio više. Sada jedan euro iznosi 0,99 USD. Ovakve oscilacije navele su građane na razmišljanje je li dolar prava valuta za štednju. Je li sada manje rizičan od eura?

Ali profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić pojašnjava da ne postoji “jedna prava” valuta za štednju.

Sve ovisi od vaših mogućnosti, ali postoje one koje će umanjiti šanse da novac izgubite.

Švicarski franak – najsigurnija valuta

Foto: Pixabay

Već ustaljeno mišljenje ekonomista još jednom je potvrdio i Grubišić – švicarski franak je valuta koja nosi najmanji rizik od gubitka.

To je jedna od najsigurnijih valuta na svijetu, inflacija je tamo niska, a niske su i kamatne stope. Zbog tih različitih faktora treba imati na umu franke ukoliko razmišljate o štednji, kaže Grubišić. Jedna valuta nije jedina opcija.

Investiranje kao vid štednje Grubišić

Grubišić objašnjava da nije loše da razmislite o tome da štedite u dvije različite valute, jer se na ovaj način dodatno smanjuje rizik od potencijalnih gubitaka, prenosi.

“Ne mora se štediti samo u novcu”, kaže on, objašnjavajući da je i investiranje dobra vrsta štednje. Naime, on kaže da se ljudi ponekad odlučuju da novac koji imaju ulože u nekretnine, kriptovalute ili investicijsko zlato koje je, prema mišljenjima mnogih stručnjaka, najbolja opcija.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
bljesak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button