Zanimljivosti

Tvorac Terminatora: Umjetna inteligencija je preuzela primat, već je prekasno

Redatelj James Cameron vjeruje da bi umjetna inteligencija mogla biti na putu da događaje slične onima u Terminatoru pretvori u stvarnost.

Gotovo četrdeset godina je prošlo od izlaska prvog filma o Terminatoru 1984. godine, koji je detaljno opisao porast sposobnosti umjetne inteligencije u njezinoj težnji za uništenjem ljudske rase, a Cameron smatra da smo bliže usponu tehnologije nego što se nekad mislilo.

Kao redatelj neobičnih, ali kritički hvaljenih filmova kao što su Aliens i Avatar, Cameron je dokazao da ima veliku razinu promišljanja o budućnosti tehnologije i što bi ona mogla značiti za svijet. Tijekom pojavljivanja u podcastu SmartLess, koji vode glumci Will Arnett, Jason Bateman i Sean Hayes, redatelj je govorio o tome je li moguća pobuna strojeva – poput one u zapletu Terminatora, prenosi Index.hr.

“Umjetna inteligencija bi mogla biti kraj svijeta”

Priznajući tehnološki napredak u posljednjim desetljećima, Cameron je otkrio da se ne boji, ali da je “prilično zabrinut zbog mogućnosti zlouporabe umjetne inteligencije”.

“Mislim da umjetna inteligencija može biti sjajna, ali također bi doslovno mogla biti kraj svijeta”, rekao je Cameron i dodao da iako se slaže da postoji mogućnost naoružavanja, “nijedna tehnologija nikada nije bila naoružana”.

“Želimo li se stvarno boriti protiv nečega pametnijeg od nas što nismo mi u našem vlastitom svijetu? Mislim da ne”, zapitao se slavni redatelj.

Razlog za ovu tehnološku nervozu mogao bi biti nedavno lansiranje naprednog softvera pod nazivom ChatGPT. Ovaj novi AI chatbot ima sposobnost oponašanja ljudskog razgovora, kao i pisanja i otklanjanja pogrešaka u računalnim programima, te komponiranja glazbe i studentskih eseja.

ChatGPT može čak pisati poeziju i tekstove pjesama, iako ima svojih ograničenja. Na primjer, dok pokušava smanjiti štetne i lažne odgovore, ponekad može napisati odgovore koji zvuče uvjerljivo, ali su netočni, što je također poznato kao stanje koje se naziva halucinacijama umjetne inteligencije.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button