Izbor uredništva

TKO ĆE TO PLATITI: Hrvatska rezervirala još sedam milijuna doza cjepiva, a više od milijun je neiskorišteno

Hrvatska je do sada naručila 12,2 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, a ukupno je utrošeno nešto više od pet milijuna doza, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) u kojemu kažu da je rezervirano još sedam milijuna doza za isporuku do kraja iduće godine.

U idućem razdoblju dobivamo još sedam milijuna doza cjepiva iako se na skladištima čuva 1,3 milijuna neiskorištenih doza, a uništeno je već 354.999  doza.

Hrvatska nije jedina zemlja koja se suočava s problemom neiskorištenog cjepiva. Diljem svijeta cjepivo se uništava dok se istodobno svaki mjesec u svijetu proizvede oko milijardu doza cjepiva protiv korone, javlja N1.

Iako je riječ o ogromnim količinama cjepiva koje ostaje neiskorišteno, u HZJZ-u kažu da smo još dobro prošli jer  nam je bilo namijenjeno čak 40 milijuna doza prema broju stanovnika. No hrvatska zdravstvena administracija uspjela je taj broj skoro prepoloviti na 19 milijuna doza (12,2 milijuna do sada i 7 milijuna doza za predstojeće razdoblje) zbog opreza i svjesnosti o viškovima.

Navedeno je na društvenim mrežama komentirao i znanstvenik Gordan Lauc koji je još prije nekoliko mjeseci upozoravao na višak naručenih cjepiva:

”Ne znam može li netko biti toliko glup da nesvjesno naruči 11 doza za svakog stanovnika EU i svima nama za to isporuči račun na 100 milijardi eura. Hrvatski dio tog ugovora je oko 800 milijuna kuna i velik dio toga smo već platili…

Meni osobno je korupcija puno vjerojatnije objašnjenje, posebice ako je posao sklapan SMS porukama koje su obrisane, a suprug osobe koja je to dogovarala je u tom periodu postao medicinski direktor firme koja ima gotovo istu vlasničku strukturu kao ona firma s kojom je posao sklopljen…

Kada sam na to upozoravao dok se još nešto moglo učiniti, lobisti pandemijske mafije su me javno optuživali da sam heroj antivaksera, a Faktograf je moje objave proglašavao lažnim vijestima i ograničavao njihov doseg…

Pandemijska mafija i njihovi lobisti su pravi uzrok krize i inflacije, rat u Ukrajini je došao kasnije i samo ga koriste kao izgovor…” napisao je Lauc.

Podsjetimo se što je prije gotovo godinu dana govorio Lauc:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button