DomovinaSvijet

Što agresija Rusije znači za Hrvatsku i BiH?

Napad Rusije na Ukrajinu dovodi u pitanje ne samo opstanak te zemlje, nego ugrožava cijelu Europu . Najveća opasnost geopolitički gledano u našoj regiji sada prijeti BiH, koja je najveće potencijalno bure baruta zapadnog Balkana.

Potreban je trenutačni prestanak sukoba Vlade i Milanovića, slijedi odluka o slanju postrojbe HV-a u Mađarsku, RH se mora pripremiti i za prihvat izbjeglica, kao i na mogućnost da plane i na zapadnom Balkanu

Umoru informacija, ali i dezinformacija koje stižu iz Ukrajine, trenutačno se može razabrati da Rusija napada Ukrajinu taktikom sličnom onoj koju su Amerikanci i saveznici koristili pri napadu na Sadamov Irak. To je suvremeno ratovanje, u kojem se prvo uništava dalekometnim, više-manje preciznim raketnim napadima vojna i opća infrastruktura. Može se pretpostaviti da će ruski agresor ipak paziti da ne gađa civile, ali sigurno neće štedjeti nikoga tko im se suprotstavi. Što sada Hrvatsku čeka i kako ona mora reagirati na agresiju već danas?, piše Davor Ivanković Večernji list

Prvi je preduvjet da mora trenutačno prestati politički i prilično besmisleni sukob između Banskih dvora i Pantovčaka, jer u ratnoj situaciji do izražaja dolazi ustavna pozicija predsjednika države, koji postaje vrhovni zapovjednik u slučaju napada, doduše na Hrvatsku. Pozitivno je što zadnjih tjedan dana Zoran Milanović upadljivo šuti, što bi moglo značiti da je bio svjestan “što se iza brda valja”. Milanović koji će se u javnosti sada pojaviti, treba se nadati, izgledno neće biti onaj Milanović od prije pet-šest dana. Sada je potrebna funkcionalna suradnja Zorana Milanovića, Andreja Plenkovića, Marija Banožića i Glavnog stožera OS RH.

Hrvatsku Vladu već danas čeka odluka o tome koju će postrojbu Hrvatske vojske uputiti vjerojatno u mađarski Szekesfehervar, koji se nalazi između Balatona i Budimpešte. U NATO-u je isplanirano da Hrvatska s Mađarskom i Slovačkom čini jednu borbenu skupinu u slučaju napada Rusije na Ukrajinu. Prije napada planirano je da tamo bude upućena postrojba vjerojatno jačine onih satnija koje su i do sada odlazile u NATO-ove vojne misije, primjerice u Poljsku i Litvu. Dakle, riječ bi bila o postrojbi veličine od 100 do 200 vojnika, s pripadajućim “oklopom”, a izbor može pasti na postrojbu s VBR-ima tipa Vulkan 122 mm, koje su do sada odlazile u Poljsku, a moguće je i upućivanje bitnice Panzerhaubitze 2000, 155 mm. Bude li upućena postrojba samo u slabo naoružanim Patrijama, vjerojatno će ona biti pridodana jače oklopljenoj postrojbi mađarske vojske. Naravno, da bi došlo do upućivanja takve postrojbe HV-a izvan granica potrebna je suglasnost Milanovića, Plenkovićeve Vlade i to treba biti izglasano u Hrvatskom saboru običnom većinom, a u slučaju eventualnog protivljenja Milanovića, dvotrećinskom većinom.

Krene li izbjeglički val civila iz Ukrajine prema EU (a granice će sigurno biti otvorene zbog humanitarnih razloga), i Hrvatska će trebati prihvatiti određeni broj tih izbjeglica. Najveći dio njih ipak će se najvjerojatnije smještati u susjedne zemlje, najviše u Poljsku, izgledno Njemačku, Mađarsku, Slovačku i Rumunjsku.

Pozornost i NATO-a i Hrvatske morat će, međutim, biti usmjerena i na zapadni Balkan. Po sistemu spojenih posuda može se očekivati i aktiviranje nekog od žarišta na tom području s obzirom na jaki rad ruske agenture i agenture Srbije. Najlakše bi se pokrenulo žarište u Crnoj Gori, gdje se ionako očekuje ponovno pokretanje demonstracija prosrpskih snaga protiv crnogorskih snaga. Najveća opasnost geopolitički gledano sada prijeti BiH, koja je najveće potencijalno bure baruta zapadnog Balkana.

Milorad Dodik uz otvorenu potporu Rusije već mjesecima najavljuje i poduzima konkretne korake koji bi vodili izdvajanju Republike Srpske iz ustavno-pravnog poretka BiH. Rusija također pruža potporu Dodiku u osporavanju mandata visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta koji nije potvrđen u Vijeću sigurnosti.

Svjedočimo dugogodišnjoj srpskoj, secesionističkoj politici i nepriznavanju BiH. Svjedočimo izjavama nezgrapnog tragičara Dodika o odcjepljenju i osamostaljenju tzv. RS (koja je nastala etničkim čišćenjem i genocidom nad Hrvatima i Bošnjacima) iz sastava BiH. Što bi moglo biti sljedeće uprizorenje osim “prisajedinjenja s otadžbinom, majčicom Srbijom”?! A ta majčica, naoružana do zuba, mogla bi uputiti nekakve snage radi “očuvanje mira” i “srpskog sveta”.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, već je prije dva dana najavio podizanje borbene pripravnosti vojske Srbije. No, prije nekoliko dana Vučić je sa zapada dobio jasne signale i upozorenja da sada treba stvarno pokazati čiju stranu bira.

A Hrvati su kao konstitutivni narod u svojoj domovini BiH doista obespravljeni. I bez prevelikih elaboriranja, vrijeme je da to shvate i bošnjačke političke snage te učine sve kako bi se to promijenilo. Bez “fige u džepu” i nagona za hegemoniziranjem Hrvata. Uostalom, to su percipirale i EU i SAD. Na potezu su gospoda Izetbegović, Komšić i ostali… Ravnopravnost Hrvata je ključ opstanka BiH i nadamo se da će to i oni shvatiti.

Što se Hrvatske tiče, sada će se pokazati realnost i kapaciteti HV-a u ovom trenutku. Stoga još više do izražaja dolazi potreba prestanka bilo kakve svađe između dva politička brda, ali i smirivanje unutrašnjih političkih konflikata u Saboru.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
vecernji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button