Povijest

SRPSKI GENERAL BAJIĆ: Napad na Banske dvore sam ja naredio

Na današnji dan prije 29 godina raketirani su Banski dvori. Umalo je ubijen predsjednik Franjo Tuđman. Vojni vrh kanio ga je likvidirati kako bi spriječio osamostaljenje Hrvatske

Hrvatska u 30 godina postojanja nije uspjela osuditi krivce za raketiranje Banskih dvora. Štoviše, tek lani ih je optužila, premda su neki i javno priznali odgovornost za ovaj čin.

Umirovljeni general velikosrpske JNA, Ljubomir Bajić ispričao je 2017. da je on bio taj koji je odlučio da se Banski dvori, sjedište tadašnjeg državnog vrha Hrvatske bombardira na današnji dan 1991. godine. Bajić je tada bio zapovjednik Petog zrakoplovnog korpusa. On je taj napad naredio, istaknuo je, iz svojih razloga. 

– Ja sam se zakleo državi u kojoj sam živio da ću je braniti i štititi njen teritorijalni integritet i ustavni poredak i smatrao sam da je ispravno napraviti ono što sam napravio – rekao je svojevremeno Bajić. 

Ubiti Tuđmana, slomiti borbeni moral Hrvata

Jugoslavenski borbeni avioni MiG-29 su 7. listopada 1991. godine, nešto iza 15 sati, ispalili šest raketa na Banske dvore. Dvije su pogodile cilj i  Banski dvori su pretrpjeli velika oštećenja. U napadu je zrakoplovstvo JNA ranilo nekoliko ljudi, zgrade u okolici oštećene su ili porušene.

Cilj je bio ubiti predsjednika Franju Tuđmana radi potpunog uništenja političkog vodstva Hrvatske i sloma borbenog morala Hrvata.

Banski dvori su u to vrijeme bili Tuđmanovo sjedište. 

Na dan napada istekao je tromjesečni moratorij na ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske donesenu 25. lipnja 1991. godine na  inzistiranje Europske zajednice. Koju minutu prije raketiranja Tuđman je završio ručak sa suradnicima u uredu koji je u napadu uništen.

‘Poginuli bi da smo ostali dulje na ručku’

Predsjednik Tuđman bio je tada na ručku s tadašnjim formalnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stipom Mesićem i saveznim premijerom Antom  Markovićem, a u društvu su bili ministar obrane Gojko Šušak, Antun Vrdoljak i Stjepan Adanić.

Vjerovali su da će imati potporu Zapada’

U raketiranju Banski dvori pretrpjeli su veliku štetu. Dio krova je razrušen, oštećeno je pročelje te gotovo sve prostorije, a ulazna vrata izbačena su iz ležišta. Od detonacije popucala su i stakla na zgradi Sabora gdje je za 8. listopada bila zakazana sjednica.

Dan kasnije, 8. listopada 1991., na tajnoj lokaciji u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj u Zagrebu, Sabor je jednoglasno izglasao Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s Jugoslavijom.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button