Povijest

Spasili Bjelovar: Ovih 11 heroja životom su zaustavili zločinca

Milan Tepić, kojeg Srbija proglašava narodnim herojem i kojem su podigli spomenik u Beogradu, svojim suludim činom u smrt je odveo 11 branitelja Bjelovara: Vladimira Makara, Sinišu Paunovića, Dražena Pervana, Ivana Cvrtilu, Eduarda Kukala, Stjepana Legčevića, Nikolu Petrića, Marija Šimića, Ivana Trogrlića, Marka Tukerića i Milana Vukovića.

U kasno ljeto 1991. odlučili su da neće dopustiti odlazak elitne 265. motorizirane oklopne brigade JNA. Znali su da je plan JNA bio spajanje sa snagama iz Virovitice i Okučana i presijecanje Hrvatske na tom dijelu. Znali su da deseci tenkova, oklopnjaka, VBR-ova, topova trebaju hrvatskim braniteljima. Stoga su blokirali vojarne i pregovarali o predaji. Prije toga iz svih su vojarni izvučeni nesrpski ročnici i oficiri. No ostalo je oko 350 vojnika i pedesetak oficira, redom “žestokih”, kojima predaja nije padala na pamet. Tvrdoglavi Bjelovarci, kažu sada, mimo naredbi iz Zagreba, počeli su 29. rujna 1991. u 7 sati ujutro opći napad na vojarne. Izvukli su prije toga civilno stanovništvo i uspjeli zauzeti sve položaje JNA, osim glavne vojarne Vojnović. Pukovnik Rajko Kovačević rasporedio je svoje tenkove i krenuo uništavati desetke okolnih kuća. Osloboditelji su uspjeli čak dva puta razbiti neprijateljevu šifru i znajući da je Kovačević naručio zračni udar koji bi porušio Bjelovar, napokon, oko 20 sati navečer, osvojili vojarnu. Zarobljeni vojnici ispitani su i pušteni, a pedesetak oficira poslije razmijenjeno, osim trojice glavnih zapovjednika koji su poginuli. JNA je tvrdila da su strijeljani, Bjelovarci da su se međusobno pobili. 140 različititih vozila 265. oklopne brigade JNA prešlo je u hrvatske ruke i poslano na ostala ratišta.

Ubio 11 mladića, razorio grad i dobio spomenik i ulicu u Beogradu kao – ”heroj

Tepić je,  ne želeći hrvatskoj vojsci prepustiti vojarnu u Bjelovaru, digao u zrak skladište oružja pri čemu je poginuo zajedno sa jedanaest branitelja.

Ovaj samoubilački potez kojim je 29.9.1991 sa sobom u smrt odveo branitelje Vladimira Makar, Sinišu Paunović, Dražena Pervana, Ivana Cvrtila, Eduarda Kukala, Stevu Legčević, Nikolu Petrić, Maria Šimić, Ivana Trogrlić, Marka Tukerić i Milana Vuković prošao bi i gore jer je ludi major uspio sravniti samo jedno skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U njegovom naumu da u zrak digne sva skladišta spriječila su ga četiri branitelja koji su svojim činom od potpunog uništenja spasili Bjelovar i okolicu.

Heroji koji su spasili Bjelovar

Major JNA Milan Tepić u Beogradu je dobio spomenik 26 godina nakon smrti. Taj potez zgrozio je cjelokupnu hrvatsku javnost. Ministarstvo hrvatskih branitelja ističe da se Vlada Srbije veličanjem tog terorističkog čina poistovjećuje s tom velikosrpskom idejom i politikom.

U Beogradu je zločinac dobio na Savskom Vencu ulicu koja se zove Heroja Milana Tepića, 11000 Beograd (Savski Venac).

Spomenik psihopatu i masovnom ubojici Milanu Tepiću u Beogradu:

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button