Izbor uredništva

Slika mudžahedina sa mračnom i zastrašujućom pozadinom

U travnju 1993., u tijeku masovnog zločina nad Hrvatima civilima Srednje Bosne, nastala je ova fotografija mudžahedina odreda El-Mudžahid iz sastava Muslimansko-bošnjačke tzv. “Armije RBiH”. Osoba sa zastavom je Bilal Dervišić. Upravo ova slika ima svoju pozadinu.

Muslimansko-bošnjačka strana nije ispoštovala (Sporazum Boban-Izatbegović, travnja 1993.), pa im je UNPROFOR u to vrijeme na prostore Središnje Bosne dovukao tadašnjeg zapovjednika tzv. “Armije RBiH” da im sam prenese i kaže da je potpisano primirje,za što postoje i video materijalni dokazi, ali i pored toga i potpisanog primirja ništa se nije promijenilo napadi su samo nastavljeni još jačega intenziteta.

U te napade se uvjerile i kamere BBC-a koje su patrolirale sa pripadnicima Britanskoga kontingenta mirovnih snaga (Britanskog bataljuna UNPROFOR-a) dobro poznatijih kao Taxi služba tzv. “Armije RBiH”.

Ono što je zaprepašćujuće je kako su ti snimci poslije u nekim stranim medijskim glavama kao i domaćim, tako montirane da je ispalo da su se Hrvati sami sebe napadali, i sami sebe poubijali. Jedan očigledni primjer medijskog rata protiv Hrvata u BiH koje se konstanto vodi od 1993. pa do dana danas (može se vidjeti označeno u videu na linku), a to je iz emisije “Generali” snimanoj od strane FTV-a 2000-ih u kojoj general tzv. “Armije RBiH” Sefer Halilović objašnjava svoju priču i viziju rata u BiH.

Ništa ne bih bilo sporno da se u emisiji ne koriste video zapisi BBC-a u takvom kontekstu kao da su Hrvati sami sebe protjerali i popalili vlastite kuće, a onaj dio samo par sekundi poslije na kojem se dotični pripadnici sa slike gore izbaci,koji ponosno poziraju pred kamerama jednostavno izbaci, a isto tako dobro je poznato da su svi snimci koje zabilježio BBC u Središnjoj Bosni prvo završavali u Sarajevu pa tek onda u Londonu. Ovo je puni videozapis u odnosnu gore na kojem se na kraju vidi grupa sa slike.

Slika gore je vjerojatno nastala 17. travnja 1993. godine kada je tzv. “Armija RBiH” otpočela jak pješački napad sa kota Dvor i Grablje u 5:30h na postrojbe HVO-a koje su se nalazile na kotama Jelinaka. Samo jedan od niza primjera. Prema spisima Međunarodnog Crvenog Križa, UNPROFOR taj dan obavještava da Muslimansko-bošnjački ekstremisti ubijaju civile u selima Jelinak i Putiš, te na području Kubera, pri čemu je masakrirano 60 Hrvata civila.

Inače, na slici sa zastavom se nalazi Bilal Dervišić, iz rata izašao kao poručnik tzv. “Armije RBiH” i dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, koji je 2015. godine uhićen jer je doveden u vezu sa terorizmom i financiranjem istog,i pripremanjem kaznenog djela kao i navođenje osoba na odlazak na strana ratišta. Ništa to ne bih bilo iznenađujuće da godinu dana poslije, 2016. tužiteljstvo BiH obustavlja istragu jer “nema dovoljno dokaza”. Danas isti glumi profesora.

Izvor: X ninjaa

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button