Domovina

Severina, Veljača, Derifaj i Možemo na otvaranju queer festivala!

Na otvaranju su bili Danka Derifaj, Severina, saborski zastupnici Možemo Vilim Matula, Sandra Benčić, gradski zastupnici Možemo Ivana Kekin, Gordan Bosanac i ostali progresivci.

Ovogodišnji 20. queer festival koji se održava od 24.5. do 5.6. otvoren je u HNK.

Otvorenje je pratila predstava iz Argentine ‘Yira, yira’ koja tematizira prostituciju, predstavljajući je kao “seksualni rad”.

U NAJPOZNATIJEM hrvatskom kazalištu intendantica je Dubravka Vrgoč na odlasku.

U reportoar je uključena predstava u kojoj glume amateri, prostituke i queer aktivisti.

Snimka zaslona

U utorak 24.5. počeo je sezonalni izvedbeni program Queer Zagreb u organizaciji nevladine organizacije Domino.

Riječ je o udruzi koja se u spoju s umjetnošću bavi LGBTQ aktivizmom.

Naglasak je na slovo Q koje označava tzv. “queer osobe”.

Riječ queer širokog je raspona, a ova udruga svojim umjetničkim performansima subverzivno promovira tzv. “marginalne skupine” koje smatra potlačenima tradicijom, religijom i patrijarhatom.

Tako se u najavi programa navodi: “Društvo iskorištava seksualni rad i uživa u njemu onoliko koliko ga moralizira i prezire”.

Tim povodom Zvonimir Dobrović, direktor festivala u govoru kojim je otvorio festival, ustvrdio je: “E pa da vam kažem što je queer.

Queer je nešto drugačije, pomaknuto, izmaknuto, izvan norme – i naravno, najdoslovnijeg prijevoda: homoseksualno.

A sve što je homoseksualno je pratilo sveto trojstvo perspektiva – gledalo se na homoseksualnost kroz prizmu medicine, legislative i religije – bolest, zločin i grijeh.

Tu perspektivu je bilo potrebno mijenjati. To je bio i ostao velik dio queer aktivizma”.

LGBT agenda i u Tifološkom muzeju

Organizatori su ustvrdili kako je 20 godina rada ove udruge “promijenio naše kulturne navike i percepciju LGBTIQ+ zajednice”.

Među onima koji su došli na otvorenje u HNK bili su pjevačica Severina, bivša predsjednica Vijeća za elektroničke medije i ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić, bivša SDP-ova zastupnica Melita Mulić, nezavisni zastupnik Domagoj Hajduković, poznat kao prvi otvoreni homoseksualni političar u Hrvatskoj.

Na otvaranju su također bili RTL-ova novinarka Danka Derifaj, saborski zastupnici Možemo Vilim Matula, Sandra Benčić i gradski zastupnici Možemo Ivana Kekin i Gordan Bosanac.

Inače, povodom 20-godišnje obljetnice prve homoseksualne povorke u Hrvatskoj u Tiflološkom muzeju je otvorena otvorena prva institucionalna izložba tzv. “LGBTIQ+ tematike” u Hrvatskoj.

Prije dvadeset godina LGBT aktivisti tvrdili su kako im patrijarhat i homofobno društvo želi određivati kako će živjeti u svoja četiri zida, da bi 20 godina kasnije, u državnoj instituciji otvorili izložbu naziva “Uđite u naša četiri zida” u kojoj se iznose teorije o queer i interspolnim osobama te ideje o razlici između spola i roda.

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button